Η ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΟΡΙΣΤΗΚΕ – ΟΙ ΙΣΛΑΝΔΟΙ ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΜΕ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΕΣ

Η ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΟΡΙΣΤΗΚΕ – ΟΙ ΙΣΛΑΝΔΟΙ ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΜΕ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΕΣ

Μετά από μεγάλη αναμονή, οι Ισλανδοί εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού ανακοίνωσαν την ημερομηνία των πρόωρων εκλογών που θα διεξαχθούν το φθινόπωρο, στις 29 Οκτωβρίου 2016. Ο πρωθυπουργός, Sigurður Ingi Jóhannsson, ο οποίος ανέλαβε μόλις τον Απρίλιο, πριν από την πραγματοποίηση της αναγγελίας, συναντήθηκε με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες ενέκριναν την ημερομηνία. Ο Sigurður σχολίασε ότι “κρίνοντας από το πόσο τα θέματα έχουν προχωρήσει στο Κοινοβούλιο την άνοιξη και το καλοκαίρι, αναμένουμε ότι αυτό θα συμβεί.”

Η κυβέρνηση συνασπισμού ήταν απρόθυμη να ορίσει ημερομηνία για τις εκλογές, καθώς υπάρχει μια σειρά από νομοθετήματα που ήθελε να περάσει. Στις 10 Αυγούστου, ο υπουργός Γεωργίας και Αλιείας είπε στο RÚV Radio: “Ας το ξεκαθαρίσουμε ότι αμέσως μόλις καθορίσουμε την ημερομηνία, θα δώσουμε στην αντιπολίτευση ένα συγκεκριμένο όπλο: Να μπορεί να κρατήσει το Κοινοβούλιο σε ομηρία και να καθορίσει ακριβώς τι αποφάσεις θα περάσουμε στη Βουλή. Στην πραγματικότητα μπορεί να καθορίσει την ατζέντα με κωλυσιεργίες ή απαιτήσεις. Αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορούμε να προκαθορίσουμε την ημερομηνία.” Είπε ότι υπάρχουν πάνω από 50 επιμέρους νομοθετήματα που περιμένουν να περάσουν.

Αυτό σημαίνει ότι μπαίνουμε κανονικά στην προεκλογική περίοδο. Οι 3 πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις φέρνουν το κόμμα Πειρατών στήθος με στήθος με το κόμμα της Ανεξαρτησίας, που είναι ένας από τους δύο εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού. Η δημοσκόπηση της Gallup, στις 29 Ιουλίου, φέρνει το κόμμα Πειρατών στη δεύτερη θέση με 25,3%, και το κόμμα της Ανεξαρτησίας στην πρώτη με 26,2%. Με τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις, ένα πιθανό αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι ένας τριμερής συνασπισμός μεταξύ του κόμματος Πειρατών, του Αριστερού-Πράσινου κινήματος και της Κοινωνικής Δημοκρατικής Συμμαχίας. Η υποστήριξη για τον άλλο εταίρο του συνασπισμού, το Προοδευτικό κόμμα, έχει καταρρεύσει από τότε που ο Sigmundur Davíð Gunnlaugsson παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία, στον απόηχο των αποκαλύψεων των Panama Papers. Μια άλλη ενδιαφέρουσα εξέλιξη είναι η άνοδος του νέου κόμματος Viðreisn, που αποχώρησε από το κόμμα Ανεξαρτησίας, και μπορεί να προσελκύσει ψήφους από δεξιά. Στις δημοσκοπήσεις βρίσκεται περίπου στο 9%.

Με βάση τα αποτελέσματα του 2013 και με την υποστήριξη στο 25%, το κόμμα Πειρατών είναι πιθανό να κερδίσει ως και 20 από τις 63 εκλόγιμες έδρες του Κοινοβουλίου. Το κόμμα Πειρατών βρίσκεται σε ετοιμότητα και υπάρχουν εσωτερικές προκριματικές διαδικασίες για την επιλογή των υποψηφίων σε κάθε εκλογική περιφέρεια. Στις προκριματικές εκλογές, 17 υποψήφιοι θα είναι οι υποψήφιοι στη Νότια Περιφέρεια, 24 στη Βόρεια και 102 στις τέσσερις εκλογικές περιφέρειες της πρωτεύουσας, οι οποίοι αν προστεθούν είναι συνολικά 143 άτομα που θα συναγωνιστούν για να είναι υποψήφιοι του κόμματος Πειρατών. Ήδη, τα αποτελέσματα από τη Νότια Εκλογική Περιφέρεια έχουν βγεί, με τον συν-ιδρυτή του κόμματος Πειρατών Ισλανδίας Smári McCarthy να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας. Οι προκριματικές εκλογές στις εκλογικές περιφέρειες της πρωτεύουσας τελείωσαν χθες (σ.σ. 12 Αυγούστου, με επικεφαλής της λίστας τη συνιδρύτρια του κόμματος Birgitta Jonsdottir) ενώ στη Βόρεια Εκλογική Περιφέρεια λήγουν στις 15 Αυγούστου. Μέσα σε λίγους μήνες, αυτοί οι άνθρωποι είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι μέρος του μεγαλύτερου κόμματος στο Ισλανδικό Κοινοβούλιο και αυτό δεν είναι μικρό επίτευγμα!

Σημείωση της σύνταξης: H 29η Οκτωβρίου 2016 είναι προτεινόμενη ημερομηνία και δεν είναι ακόμα η επίσημη ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών. Η σημερινή κυβέρνηση απαιτεί να περάσει κάποιους νόμους, προτού ανακοινώσει την ημερομηνία των εκλογών. Έτσι, αν κάνετε κράτηση για ένα ταξίδι στην Ισλανδία – ώστε να ζήσετε από κοντά αυτό το ιστορικό γεγονός – βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να αλλάξετε χωρίς επιβάρυνση τις ημερομηνίες των πτήσεων σας, καθώς η ημερομηνία των εκλογών μπορεί να αλλάξει.

Εικόνα άρθρου από Democracy Chronicles, CC-BY 2.0.