Οι Έλληνες Πειρατές Είναι Ξανά Στο Δρόμο Και Επιταχύνουν

Οι Έλληνες Πειρατές Είναι Ξανά Στο Δρόμο Και Επιταχύνουν

Ο Απρίλιος ήταν ένας μήνας έντονης δραστηριότητας για το κόμμα των Πειρατών στην Ελλάδα. Μετά από μια ταραγμένη περίοδο με το κόμμα στα πρόθυρα της διάλυσης, οι Έλληνες πειρατές δεν είναι μόνο ξανά στο δρόμο, αλλά επιταχύνουν!

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους το ΠΕΙΡ έχει ενισχυθεί σημαντικά τον περασμένο μήνα. Οι Έλληνες Πειρατές είχαν μια δυνατή εκπροσώπηση στις δύο διαλέξεις του Richard Stallman στην Αθήνα. Οργάνωσαν μια πολύ επιτυχημένη συνάντηση για μπύρες στην καρδιά της πρωτεύουσας. Λειτουργούν ένα ραδιοφωνικό σταθμό στο διαδίκτυο. Ωστόσο, ο πιο σημαντικός λόγος για την βελτίωση της δραστηριότητας τους προέρχεται από το γεγονός ότι οι Έλληνες Πειρατές έγιναν χορηγοί σε μια σχολική ομάδα που έφθασε στους τελικούς αγώνες με μινιατούρες αγωνιστικών αυτοκινήτων της Φόρμουλα 1 (!). Ένα γεγονός που προσέλκυσε την προσοχή περισσότερων από 1000 επισκέπτες. Ο Απρίλιος ήταν ένας καλός μήνας για το ΠΕΙΡ και έφερε ξανά “την άνοιξη” στο κόμμα.

Πειρατικό Ραδιόφωνο

Ο Θανάσης Γούναρης, πρώην πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΠΕΙΡ και ιδρυτής των “Πειρατών στην Εκπαίδευση”, ξεκίνησε το piratiko.radio. Στην πρώτη φάση της λειτουργίας του, το ραδιόφωνο παίζει μόνο μουσική creative commons και δέχεται έως και 300 ακροατές ταυτόχρονα, με την προοπτική της αναβάθμισης αργότερα. Για το προσεχές μέλλον υπάρχει μια ιδέα να εκπέμπει ένα πρόγραμμα, σε συνεργασία με Πειρατές από όλο τον κόσμο. Επίσης, το piratiko.radio ανακοίνωσε ότι θα μεταδώσει σε ζωντανή ροή τις διαδηλώσεις της 15ης Μαΐου, που διοργανώνονται στην Αθήνα, καθώς και σε πολλές άλλες πόλεις στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη, από το κίνημα “Nuit Debout“.

Χορηγία σε μινιατούρες αυτοκινήτων F1

Το “F1 in Schools” είναι ένας μη-κερδοσκοπικός εκπαιδευτικός οργανισμός, που στηρίζεται αποκλειστικά στην υποστήριξη και συμβολή από τη βιομηχανία για να λειτουργεί και προωθεί ένα παγκόσμιο διαγωνισμό STEM (Science, Technology, Engineering & Maths) με τον οποίο εμπλέκονται περισσότεροι από 20 εκατομμύρια μαθητές, ηλικίας 9-19 ετών και πάνω από 20.000 σχολεία σε 40 χώρες. Το “F1 στα σχολεία – Ελλάδα 2016», είναι το εθνικό σκέλος του διεθνούς ανταγωνισμού.

Είναι ένα παγκόσμιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ευαισθητοποίησης της Formula 1 και εμπνέει τους μαθητές να χρησιμοποιούν IT για να μάθουν σχετικά με την φυσική, την αεροδυναμική, το σχεδιασμό, την κατασκευή, το branding, τα γραφικά, τις χορηγίες, το μάρκετινγκ, την ηγεσία / ομαδική εργασία, τις δεξιότητες των μέσων ενημέρωσης και της οικονομικής στρατηγικής. Αυτή η γνώση εφαρμόζεται στη συνέχεια σε ένα πρακτικό, ευφάνταστο, ανταγωνιστικό και συναρπαστικό τρόπο για το σχεδιασμό, την ανάλυση, την κατασκευή, τη δοκιμή, και στη συνέχεια τους αγώνες αυτοκινήτων – μινιατούρες Φόρμουλα 1 που είναι κατασκευασμένα από ξύλο μπάλσα. Τα αυτοκίνητα κινούνται με φυσίγγια CO2 (πεπιεσμένου αέρα) και η μέγιστη ταχύτητά τους είναι περίπου 60-70 km / h. Η ευθεία πίστα που τρέχουν, είναι 24 μέτρα και διαθέτει δύο λωρίδες κυκλοφορίας, επιτρέποντας σε 2 αυτοκίνητα να διαγωνίζονται ταυτόχρονα. Ο χρόνος του κάθε αυτοκινήτου μετράται με χρήση αισθητήρων και κατάλληλο εξοπλισμό.

Η Πηνελόπη Πετροπούλου (κεντρική φωτογραφία του άρθρου) είναι μέλος της Επιτροπής Διαιτησίας του ΠΕΙΡ. Είχε την ιδέα για τη χορηγία της “Infinity Team” από το Λεόντειο Λύκειο Πατησίων της Αθήνας. Η Πηνελόπη Πετροπούλου είπε στους Pirate Times πώς γεννήθηκε η ιδέα:

“Ο γιος μου, ο Παναγιώτης, μου μίλησε για τον διαγωνισμό και αποφάσισα να το ερευνήσω. Παρατήρησα ότι σε προηγούμενους διαγωνισμούς μεταξύ των χορηγών ήταν και ραδιοφωνικοί σταθμοί. Έτσι σκέφτηκα ότι θα ήταν μια καλή ιδέα να έχουμε μια χορηγία από το πειρατικό ραδιόφωνο. Η ιδέα ξεκίνησε από το γεγονός ότι ο διαγωνισμός πραγματοποιείται μέσα από το μάθημα της Πληροφορικής, που σχετίζεται άμεσα με το κίνημα των Πειρατών. Αρκεί να πω ότι όλα τα εξαρτήματα που χρησιμοποιήθηκαν από την ομάδα, έγιναν μέσω 3D εκτυπωτή και είμαι πολύ ενθουσιασμένη με την επαφή που είχαμε με όλες αυτές τις νέες τεχνολογικές δυνατότητες”, πρόσθεσε η Πηνελόπη Πετροπούλου.

 

F1

Το μοντέλο F1 της “Infinity Team”

Οι εθνικοί τελικοί πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 23 και 24 Απριλίου και συνολικά συμμετείχαν 29 ομάδες από Ελληνικά σχολεία. Οι χορηγοί εμφανίζονταν σε όλες τις εκδηλώσεις, ως ομάδα υποστηρικτών, τόσο στην στολή όσο και σε άλλα διαφημιστικά αντικείμενα. Οι τελικοί απέκτησαν μεγάλη δημοσιότητα μεταξύ των μαθητών και είχαν και κάλυψη από τα ΜΜΕ, από τηλεοπτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας, περιοδικά, ραδιόφωνα, κλπ. Συνολικά, περισσότεροι από 1000 επισκέπτες παρακολούθησαν τους τελικούς των δύο ημερών, πολλοί από τους οποίους ενδιαφέρθηκαν ιδιαίτερα για την ομάδα του Λεοντείου σχολείου και τη χορηγία του piratiko.radio που ήταν αναγνωρίσιμο από την πειρατική σημαία. Οι αγώνες μεταδόθηκαν ζωντανά. (περισσότερες φωτογραφίες από τους αγώνες μπορείτε να δείτε εδώ)

Ο Παναγιώτης Γούναρης, Marketing officer της “Infinity Team”, είπε στους Pirate Times:

“Κάθε χρόνο δημιουργούνται μοντέλα μικρογραφίες αυτοκινήτων της F1 που είναι εμπνευσμένα από πραγματικά αγωνιστικά αυτοκίνητα και η κατασκευή τους βελτιώνεται χρησιμοποιώντας σχέδια των προηγούμενων χρόνων. Η σχεδίαση γίνεται σε ειδικό λογισμικό υπολογιστών (solid works 2016) και η διαμόρφωση των εργασιών σε υπολογιστικό περιβάλλον με τη βοήθεια διαφόρων προγραμμάτων (όπως το libre office) και περιλαμβάνουν: Μελέτη προηγούμενων εργασιών δοκιμές και επανασχεδίαση, εκτύπωση τουλάχιστον 2 αμαξιδιων σε 3D εκτυπωτή , συναρμολόγηση και βάψιμο.

Μετά από συνεχόμενη αξιολόγηση κατά τη σχολική χρονιά καταφέραμε να συμμετάσχουμε στους τελικούς. Αξιολογήθηκαν η προφορική μας παρουσίαση, οι αγώνες του αμαξιδίου (χρόνοι), ή εμφάνιση του αυτοκινήτου, του περιπτέρου και η ενδυμασία. Ήταν το πιο αξιοπρεπές αποτέλεσμα, σύμφωνα με το χαμηλό budget που είχαμε, σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες που έφτανε μέχρι και 10πλασιο ποσό και καταφέραμε να μπούμε στις 16 καλύτερες ομάδες της Ελλάδας, στην πρώτη συμμετοχή του σχολείου μας σε αυτούς τους αγώνες. Χάσαμε σε νοκ άουτ αγώνα από την ομάδα που βγήκε δεύτερη και προχωρά στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που θα γίνει στο Τέξας με έξοδα των χορηγών. Ελπίζουμε σε καλύτερα αποτελέσματα την επόμενη χρονιά”.

Μιλώντας με τον Stallman για τα πνευματικά δικαιώματα και το ελεύθερο λογισμικό

Peir Stallman

Στις 11 και 12 Απριλίου, ο Richard Stallman, πρόεδρος και ιδρυτής του Ιδρύματος Ελεύθερου Λογισμικού (FSF), έδωσε δύο ομιλίες στην Αθήνα με επίκεντρο τα πνευματικά δικαιώματα. Τρεις εκπρόσωποι του ΠΕΙΡ παρακολούθησαν τις διαλέξεις του και υπέβαλαν ερωτήσεις στον Stallman. Η πιο σημαντική ήταν για το ενδεχόμενο μιας συνεργασίας, μια κοινής εκστρατείας του Ίδρύματος Ελεύθερου Λογισμικού και του Κόμματος των Πειρατών στην Ελλάδα, για την προώθηση του ελεύθερου λογισμικού. Η ανταπόκριση του Stallman ήταν άμεση και θετική. Μετά το τέλος της ομιλίας του, έγινε ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών σχετικά με την υλοποίηση της ιδέας, ενώ πολλοί από τους ακροατές συνέχισαν τη συζήτηση με τους Πειρατές σε ένα κοντινό μπαρ.

Μπύρες και συζήτηση στον απόηχο των Panama Papers

BeerPEIR

Το Σάββατο 16 Απριλίου, στον απόηχο της διαρροής των Panama Papers και την εκπληκτική άνοδο της εκλογικής επιρροής του κόμματος Πειρατών Ισλανδίας, οι Έλληνες Πειρατές σκέφτηκαν ότι θα ήταν μια καλή χρονική συγκυρία για μια συνάντηση για μπύρες. Οι Πειρατές προτίμησαν να οργανώσουν μια χαλαρή και φιλική συνάντηση και όχι μια καθαρά πολιτική εκδήλωση με πρόγραμμα και ομιλητές. Η προσέλευση στην πρόσκλησή τους ήταν πραγματικά υψηλή! Μέλη και φίλοι του ΠΕΙΡ που ενδιαφέρονται για το Πειρατικό κίνημα, εκπρόσωποι από άλλα κόμματα, μακροχρόνιοι συνεργάτες, ακόμα και περαστικοί, συναντήθηκαν και ήπιαν μια μπύρα και μίλησαν για την πιθανότητα να υπάρξει η πρώτη ποτέ πειρατική κυβέρνηση στον κόσμο.

“Ήταν μια υπέροχη βραδιά που έδωσε στους πειρατές την ευκαιρία να αναζωπυρώσουν τη σχέση τους! Για να επιτύχει οτιδήποτε, θα πρέπει να οικοδομήσεις σχέσεις και να αλληλεπιδράσεις με τους άλλους, όχι μόνο με τα μέλη αλλά και τους φίλους και υποστηρικτές. Πρέπει να τους κινητοποιήσεις, είτε σε φυσικό επίπεδο είτε ακόμη και στο μυαλό τους, να προσελκύσεις την προσοχή τους και να τους εμπνεύσεις σε ό,τι προωθείς”, σχολίασε στους Pirate Times η Π. Πετροπούλου.

Μαθαίνοντας να αντιμετωπίζουμε την πολιτική πραγματικότητα εντός και εκτός ΠΕΙΡ

Η Π. Πετροπούλου σχολίασε επίσης σχετικά με το τι έχει συμβεί στο ΠΕΙΡ κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, που ήταν μια δύσκολη περίοδος για το κόμμα:

“Δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί και δεν πληρωνόμαστε για αυτό που κάνουμε. Λειτουργούμε σε εθελοντική βάση, εξερευνούμε την πολιτική και σε πολλές περιπτώσεις πειραματιζόμαστε με αυτή. Μερικές φορές, λόγω των συνθηκών, θα πρέπει να μειώσεις ταχύτητα, ακόμα και να σταματήσεις το όχημα και να βγείς έξω από αυτό και να κοιτάξεις γύρω σου για να δείς πού βρίσκεσαι, ενώ πατάς σε στέρεο έδαφος!

Υπήρξαν πολύ σκληρές εσωτερικές συγκρούσεις λόγω των διαφορετικών απόψεων, αλλά τώρα τα πνεύματα έχουν κάπως ηρεμήσει, αν και ακόμη οι παρεξηγήσεις δεν έχουν επιλυθεί! Εν πάση περιπτώσει, οι εναπομείναντες ενεργοί Έλληνες Πειρατές, με επιμονή και υπομονή, κατάφεραν να αντιμετωπίσουν αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση και να την ανατρέψουν. Έπρεπε να αντιμετωπίσουν την πολιτική πραγματικότητα εντός και εκτός ΠΕΙΡ. Νομίζω ότι το 5ο Συνέδριο μας, που θα γίνει τον Νοέμβριο, θα είναι αναζωογονητικό για το μέλλον του κόμματος.

Όταν ο κινητήρας ενός αυτοκινήτου είναι απενεργοποιημένος για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι πολύ πιθανό η μηχανή του να μην πάρει μπροστά όταν θα τη χρειαστείς, το ίδιο ισχύει και με την πολιτική! Ένα πολιτικό κόμμα πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση, τα γρανάζια του πρέπει να λιπαίνονται και ο κινητήρας του πρέπει να λειτουργεί τακτικά, διαφορετικά κινδυνεύει να ακινητοποιηθεί.

Το ΠΕΙΡ δομεί μια νέα πολιτική γλώσσα, που δεν είναι μια γλώσσα κλισέ, και αυτό το κάνει να είναι ένα ξεχωριστό κόμμα, κατά τη γνώμη μου εξαιρετικά καλό. Κολλημένοι στην κρίση επί 6 χρόνια τώρα, οι Έλληνες πραγματικά έχουν βαρεθεί τους πολιτικούς και την ξεπερασμένη γλώσσα που χρησιμοποιούν, για να δικαιολογήσουν την αδυναμία τους να βρουν μια διέξοδο από τη μίζερη πραγματικότητα, στην οποία δυστυχώς βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Παρακολουθώ τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα, νεοσυσταθέντα ή παραδοσιακά, που θεσπίζουν αυτά που οι Πειρατές έχουν βιώσει και εφαρμόσει μέχρι τώρα: τη διαφάνεια, τη συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων, την άμεση δημοκρατία. Πολλά κόμματα περιλαμβάνουν μια ψηφιακή ατζέντα στα πολιτικά τους προγράμματα, αλλά δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι’ αυτή, επειδή δεν ξέρουν πώς να την εφαρμόσουν.

Το αντιπροσωπευτικό σύστημα έχει αποτύχει και χρειαζόμαστε ισότιμη συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων! Το πειρατικό κίνημα είναι μια δυνατότητα για το μέλλον που θα μπορούσε να κερδίσει την υποστήριξη του κόσμου. Πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα θέλουν το τέλος των κομμάτων! Και πολλοί Πειρατές συμφωνούν ότι ένα κόμμα Πειρατών είναι ένα εργαλείο, μια πλατφόρμα συμμετοχής που μπορεί και εφαρμόζει παντού! Στην πραγματικότητα, στην ψηφιακή εποχή δεν χρειαζόμαστε ηγέτες, αλλά ενεργούς πολίτες για να εφαρμόσουμε τη δημοκρατία!”