Ο Καιρός Των Πειρατών

Ο Καιρός Των Πειρατών
Μετά τις χθεσινές μαζικές διαδηλώσεις έξω από Alþingi (το Ισλανδικό κοινοβούλιο) όλα τα φώτα της δημοσιότητας στρέφονται στους Πειρατές. Από το πρωί, η Birgitta Jonsdottir, βουλευτής και ηγετική φυσιογνωμία του Κόμματος Πειρατών της Ισλανδίας (PPIS) είχε συνεχείς συνεντεύξεις με το CNN, το BBC και άλλα παγκόσμια ειδησεογραφικά κανάλια, σχετικά με το σκάνδαλο που αφορά τον πρωθυπουργό Sigmundur Davíð Gunnlaugsson.
“Έχει ήδη κάνει μεγάλη ζημιά στην εμπιστοσύνη των ανθρώπων στη χώρα, και δυσφημίζει εντελώς την Ισλανδία στα μάτια της διεθνούς κοινότητας”, δήλωσε η Birgitta στο CNN. “Οι Ισλανδοί βρίσκονται σε “αμηχανία” και “σε κατάσταση σοκ”, βλέποντας τον ηγέτη τους να εμφανίζεται στην ειδησεογραφία με τα έγγραφα που διέρρευσαν, μαζί με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και άλλα πρόσωπα”, πρόσθεσε.
Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η Birgitta τόνισε: “Τι θα ήταν πιο φυσικό και σωστό πράγμα να κάνει από το να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία. Υπάρχει ένα μεγάλο και ισχυρό αίτημα για αυτό από την κοινωνία και έχει χάσει εντελώς όλη την εμπιστοσύνη και την πειστικότητά του. “
Η Birgitta μίλησε επίσης στον Indepedent και είπε ότι είναι έτοιμη να σχηματίσει κυβέρνηση σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, εν μέσω εκκλήσεων προς τον πολιορκούμενο πρωθυπουργό να παραιτηθεί μετά από τη διαροή των Panama Papers.
H Birgitta έκανε μια δήλωση στην προσωπική σελίδα της στο facebook της (μεταφρασμένο  από τα ισλανδικά στα αγγλικά): “Έχω δώσει συνεντεύξεις σε ξένα μέσα ενημέρωσης από χθες το πρωί. Ξεκίνησα στις 7 το πρωί στο CNN, ακολουθούμενη αμέσως από το BBC με τον Sigrun Davíðsdóttir. Είμαι πολύ περήφανη για τους ανθρώπους που συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο σε τόσο μεγάλη κλίμακα. […] Για να βιώσουνε την ιστορία και να είναι ένα μέρος αυτών των τόσο ιστορικών στιγμών, είναι απίστευτα εκπληκτικό. Είμαι γεμάτη ταπεινοφροσύνη […] Τα συναισθήματα είναι κυρίως λόγω των ανθρώπων που ήρθαν  να διαμαρτυρηθούν χθες, επειδή τώρα όλοι βρίσκονται στον παγκόσμιο Τύπο και δείχνουν ότι οι Ισλανδοί δεν έχουν τίποτα κοινό με όσους τρώνε με ασημένια κουτάλια από το Υπουργικό Συμβούλιο. Είστε αυτοί που αντιτίθενται στην ανηθικότητα, αυτοί που έχουν σώσει την τιμή του έθνους. Ευχαριστώ.”
Το PPIS επωφελείται από τα έγγραφα που διέρρευσαν 
Οι διαρροές συνέβησαν σε μια ευτυχή συγκυρία για τους Πειρατές στην Ισλανδία. Το PPIS στις δημοσκοπήσεις βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, στο 36,1% λίγες ημέρες πριν να ξεσπάσει το σκάνδαλο που επηρέασε το έθνος. Τώρα είναι πιθανό να είναι ακόμη υψηλότερα. Αν προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, τότε θα είναι μια μοναδική ευκαιρία για να εκλεγεί η πρώτη Πειρατική κυβέρνηση στον κόσμο.
Όλοι οι προβολείς της δημοσιότητας κατευθύνονται προς το Κόμμα των Πειρατών της Ισλανδίας. Οι Πειρατές έχουν τραβήξει το ισχυρότερο χαρτί τους: τη διαφάνεια του δημόσιου τομέα και των ανθρώπων που το υπηρετούν (κυβερνητικοί αξιωματούχοι, δημόσιοι υπάλληλοι, γραμματείς, πολιτικοί, βουλευτές, υπουργοί, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της χώρας). Το PPIS  έχει κυριαρχήσει στις δημοσκοπήσεις κατά το παρελθόν έτος, έχοντας μεγαλύτερη εκλογική επιρροή από το κυβερνόν κόμμα. Οι δύο ηγέτες των δύο κυβερνητικών κομμάτων εμπλέκονται στο σκάνδαλο με τις υπεράκτιες εταιρείες.
Η ομάδα των Greens/EFA, στην οποία συμμετέχουν οι ευρωπαίοι πειρατές, έβγαλαν ένα δελτίο τύπου σχετικά με το  θέμα της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος χρήματος, ζητώντας άμεση παρέμβαση σε επίπεδο Ε.Ε.: “Σχεδόν ένα χρόνο και μισό από τις αποκαλύψεις Luxembourg Leaks, είμαστε ακόμα κολλημένοι στο κενό, όσον αφορά την εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Οι αρχές και οι φορείς χάραξης πολιτικής στην Ευρώπη και πέρα από αυτή, γνωρίζουν ότι τα άτομα και οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να πηγαίνουν στα βαθειά προκειμένου να αποφύγουν την καταβολή φόρων τους, και είναι απρόθυμοι να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπισή του προβλήματος. Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο δράσης της Ε.Ε. για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος, το οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνει κυρώσεις για τις μη συνεργάσιμες τράπεζες, και αυτό θα πρέπει να είναι μέρος της επικείμενης  αναθεώρησης των κανόνων της Ε.Ε. για το ξέπλυμα χρήματος … “
Συνεχίζεται η δυσπιστία κατά της κυβέρνησης για περισσότερο από ένα χρόνο
Η δυσπιστία των Ισλανδών έναντι της κυβέρνηση τους καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις επί ένα χρόνο τώρα. Είναι πολύ σαφές από τις δημοσκοπήσεις ότι εμπιστεύονται τους Πειρατές. Αν το PPIS εκλεγεί, τότε θα πυροδοτήσει την εκλογική επιρροή και πολλών άλλων κομμάτων Πειρατών σε άλλες χώρες, ως ένα αξιόπιστο διακρατικό πολιτικό κίνημα.
Οι πρόσφατες διαρροές επιδείνωσαν την κατάσταση για τον πρωθυπουργό της Ισλανδίας. Ωστόσο, η κατάσταση δεν ήταν καθόλου καλή και πριν από το σκάνδαλο που χτύπησε τη χώρα. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι δημοσκοπήσεις, πριν από τα Panama Papers, έδειξαν ότι μόνο το 17% των Ισλανδών εμπιστεύονται τους πολιτικούς στο κοινοβούλιο τους.
Δεν είναι μυστικό ότι η Ισλανδική κυβέρνηση θα μπορούσε να καταρρεύσει μέσα σε μια εβδομάδα, λόγω των διαρροών. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα κόμματα πρέπει να είναι έτοιμα για πρόωρες εκλογές. Κανονικά οι επόμενες βουλευτικές εκλογές στην Ισλανδία πρόκειται να διεξαχθούν στις ή πριν από 27 Απριλίου 2017. Ωστόσο, όλοι τώρα πρέπει να είναι  προετοιμασμένοι ότι θα μπορούσαν να γίνουν στις επόμενες 45 ημέρες.