Σε Μια Πραγματική Δημοκρατία Τα Δημοψηφίσματα Πρέπει Να Είναι Ο Κανόνας Και Όχι Η Εξαίρεση

Σε Μια Πραγματική Δημοκρατία Τα Δημοψηφίσματα Πρέπει Να Είναι Ο Κανόνας Και Όχι Η Εξαίρεση
Ένα κρίσιμο δημοψήφισμα θα διεξαχθεί στην Ελλάδα την Κυριακή 5 Ιουλίου. Οι Έλληνες πρέπει να αποφασίσουν εάν αποδέχονται την πρόταση των θεσμών (πρώην τρόικα). Ο Αλέξης Τσίπρας, πρωθυπουργός της Ελλάδας, κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν «όχι»,  λέγοντας ότι η πρόταση των θεσμών είναι ένα τελεσίγραφο που “αντίκειται στις ιδρυτικές αρχές και αξίες της Ευρώπης” και ζητά από την ελληνική  κυβέρνηση να αποδεχτεί ταπεινωτικά μια μη-βιώσιμη πρόταση που “συσσωρεύει νέα δυσβάσταχτα βάρη στον ελληνικό λαό και υπονομεύει την ανάκαμψη της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, όχι μόνο συντηρώντας την αβεβαιότητα, αλλά και διογκώνοντας ακόμα περισσότερο τις κοινωνικές  ανισότητες”. Οι Pirate  Times επικοινώνησαν με το Θανάση Γούναρη, πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας, για να συζητήσουν για την κατάσταση και την άποψη του κόμματος που θα μπορούσε να συνοψίζεται στο ότι “σε μια πραγματική δημοκρατία τα δημοψηφίσματα πρέπει να είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση στον κανόνα”.
“Είναι  πολύ λυπηρό να βλέπουμε ότι στη χώρα όπου γεννήθηκε η δημοκρατία οι άνθρωποι ποτέ δεν ερωτήθηκαν για πολύ σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με τη ζωή και την επιβίωση τους. Ένα πράγμα χαρακτηριστικό  είναι ότι στην Ελλάδα έχει να διεξαχθεί δημοψήφισμα εδώ και 40 χρόνια!  Ο Ελληνικός λαός ήταν ποτέ  δεν ερωτήθηκε αν ήθελε η χώρα του να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν επιθυμούσε ή όχι να αλλάξει το νόμισμά του από δραχμές σε ευρώ. Αν ήθελε ή όχι να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Να αποδεχθεί ή όχι τα μνημόνια και τη βοήθεια του ΔΝΤ. Αν ήθελε σημαντικές αλλαγές που συνέβησαν στο σύστημα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Όλες αυτές τις δεκαετίες οι αποφάσεις έχουν ληφθεί από τους εκπροσώπους μας στο Κοινοβούλιο. Υποτίθεται ότι θα έπρεπε να υπερασπίζονται τα συμφέροντα μας, αλλά είναι χωρίς αμφιβολία, ποιους υποστηρίζουν και για ποιους ψηφίζουν. Αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ, μετά από 5 χρόνια βαθιάς ύφεσης και 2 μνημόνια, μας δίνεται τώρα η ευκαιρία να εκφραστούμε και  παρακολουθούμε τους περισσότερους ευρωπαίους τεχνοκράτες, πολιτικούς και  εκπρόσωπους ομάδων συμφερόντων να ανθίστανται σε αυτή την προοπτική. Λοιπόν σας ρωτάω, τι είναι πιο δημοκρατικό από το να αφήσουμε τους ανθρώπους να αποφασίσουν με ένα δημοψήφισμα για το μέλλον τους. Η Ελλάδα και Ευρώπη χρειάζονται περισσότερα δημοψηφίσματα με τη θέσπιση της συμμετοχής των πολιτών στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων”, τόνισε ο Θ. Γούναρης στούς Pirate Times.
Μιλώντας για το δημοψήφισμα ο Θ. Γούναρης παρατήρησε:
“Το ερώτημα του δημοψηφίσματος δεν είναι σαφές και οι άνθρωποι βρίσκονται σε σύγχυση και είναι διχασμένοι σχετικά με τις συνέπειες που μπορεί να έχει ένα “όχι” ή ένα “ναι” στη χώρα τους. Ζητήσαμε από την κυβέρνηση να παρέχει περισσότερες και σαφείς πληροφορίες σχετικά με αυτές τις δύο επιλογές, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε μέχρι τώρα. Έχουμε δημοσιεύσει το κείμενο και το ερώτημα του δημοψηφίσματος στην ιστοσελίδα μας και καλούμε τους Έλληνες να τα μελετήσουν, πριν αποφασίσουν τι είναι καλύτερο για τη χώρα.
Παρόλο που το ερώτημα δεν είναι πολύ σαφές δεν έχει καμία σχέση με το εάν οι Έλληνες θέλουν να παραμείνουν στην ευρωζώνη ή όχι. Το ερώτημα αυτό είναι κάτι πολύ διαφορετικό. Πιστεύω ότι τόσο από τεχνική όσο και από νομική άποψη είναι αδύνατο για ένα μέλος να αποπεμφθεί από την ευρωζώνη ή την ΕΕ. Ο μόνος τρόπος για ένα κράτος μέλος να βγεί από την Ένωση είναι από δική του βούληση.
Δεν δίνουμε καμία οδηγία στα μέλη μας ή στους πολίτες τι να ψηφίσουν. Αφήνουμε τα μέλη μας να ψηφίσουν ελεύθερα, όπως πάντα, καθοδηγούμενα από τη συνείδηση ​​τους. Αυτό  που θα πρότεινα είναι να καθίσουν και να προβληματιστούν σχετικά με την προσωπική τους κατάσταση και να σκεφτούν τα μέτρα λιτότητας, που επιβλήθηκαν στη χώρα μας για 6 χρόνια, τι έχουν πετύχει. Στη συνέχεια να βάλουν το χέρι τους στην καρδιά τους και να αποφασίσουν με καθαρό μυαλό μακριά από το λαϊκισμό των μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Από  τη μία πλευρά, τα συστημικά μέσα ενημέρωσης άρχισαν έναν πόλεμο εναντίον της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και υποστηρίζουν έντονα την επιλογή του “ναι”. Οι άνθρωποι βρίσκονται σε κατάσταση σοκ. Οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι σε σύγχυση και πανικό σχηματίζουν ουρές έξω από κλειστές τράπεζες. Ζώντας  σε ένα τέτοιο τεχνητά καλλιεργούμενο κλίμα οικονομικής αβεβαιότητας και του φόβου αποσταθεροποίησης, είναι πολύ δύσκολο να έχουμε καθαρό μυαλό. Από την άλλη πλευρά, είναι απαράδεκτο ευρωπαίοι αξιωματούχοι να εκβιάζουν τη χώρα μας και να προσπαθούν να στρέψουν τους ‘Ελληνες εναντίον της κυβέρνησής τους.
Προσωπικά είμαι αισιόδοξος ότι η λογική θα επικρατήσει στην Ευρώπη και τελικά η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί. Αλλά  μέχρι τότε νομίζω ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα πρέπει να αλλάξουν την οπτική τους για την κατάσταση, επειδή δεν έχουν ιδέα για τις  συνθήκες διαβίωσης στην Ελλάδα. Δυστυχώς, εκτός από την οικονομική κρίση, βιώνουμε και μια ανθρωπιστική κρίση. Οι πολιτικοί, οι τεχνοκράτες και το λόμπι των εταιριών δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα που βιώνει η πλειοψηφία των ανθρώπων, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου”.
referendum1
Η μάχη της διατύπωσης
Το κόμμα Πειρατών Ελλάδας αντέδρασε πολύ ψύχραιμα στην έκκληση του πρωθυπουργού για δημοψήφισμα, δημοσιεύοντας μια σειρά δελτίων τύπου υποστηρίζοντας ότι σε μια αληθινή δημοκρατία τα δημοψηφίσματα πρέπει να είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση στον κανόνα.
Μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στο Europgroup το κόμμα Πειρατών κυκλοφορήσε ένα  δελτίο τύπου (17/6) με τίτλο “Να Grexit ή να μην Grexit; Κακός σύμβουλος ο πανικός
“…Κανείς δεν γνωρίζει τι πραγματικά συμβαίνει και ανάλογα με το ποιον δημοσιογράφο “εμπιστευόμαστε” και τι πληροφορίες μας λέει ότι έχει, διαμορφώνονται οι αντιδράσεις μας.
Δύο από τις βασικές αρχές μας είναι η διαφάνεια και η προώθηση της συμμετοχής των πολιτών. Οι διαπραγματεύσεις γίνονται εκπροσωπώντας τους πολίτες 19 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως κανείς δεν γνωρίζει τι λέγεται στο όνομά του. Χωρίς διαφάνεια και ενημέρωση, αλλά μόνο με διαρροές, οι πολίτες δεν μπορούν να συμμετέχουν.
Οι πολιτικές δυνάμεις αυτής της χώρας αντιδρούν αντί να προλαβαίνουν. Και συνήθως αντιδρούν σε πανικό. Το βλέπουμε συνέχεια.Κανείς δεν μπορεί να λάβει αποφάσεις χωρίς ενημέρωση. Και απορούμε με  όσους (κόμματα, πολιτικούς, δημοσιογράφους) τρέχουν να προεξοφλήσουν  εξελίξεις για ένα πρωτόγνωρο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα θέμα, χωρίς  πραγματική ενημέρωση. Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας ζητά από τους πολίτες και τις πολιτικές  δυνάμεις να απαιτήσουν την άμεση ενημέρωση για όλες τις σχετικές  διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την άμεση  δημοσιοποίηση όλων των σχετικών εγγράφων που έχουν αποσταλεί και στις  δύο πλευρές…”.
Άμεση αντίδραση στην έκκληση για διεξαγωγή  δημοψηφίσματος: “Μια καλή αρχή” δημοσιεύθηκε στις 27/6 αμέσως μετά την  ανακοίνωση για δημοψήφισμα
“Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας πιστεύει ότι η καλύτερη προοπτική για την χώρα  μας θα προέλθει μόνο μέσα από την βαθιά ενασχόληση των πολιτών στις  διαδικασίες διαβούλευσης και λήψης των αποφάσεων. 
Το δημοψήφισμα που προτείνει ο πρωθυπουργός είναι μια καλή αρχή προς αυτή την κατεύθυνση. Αναμένουμε περαιτέρω ενημέρωση για τις δύο επιλογές. Η συμμετοχή των πολιτών στα κοινά έχει τη δυναμική να φέρει ριζικές αλλαγές στην κοινωνία μας”.
Δίλημμα ή ξεκάθαρη επιλογή;” κυκλοφόρησε στις 30/6, ως συνεχιζόμενο δελτίο τύπου
 “…  οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουμε όλη την αλήθεια, όσο σκληρή και να  είναι. Δεν έχουμε ερωτηθεί ποτέ σαν πολίτες για την συμμετοχή της  Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε για την υπογραφή των συνθηκών της και  φυσικά ποτέ δεν έγινε κάτι για να βελτιωθεί η Ευρώπη ως σύνολο. Όλες οι  Ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούσαν να πάρουν όσο το δυνατόν περισσότερα από  αυτή την ένωση και να εξυπηρετούν τα δικά τους μόνο συμφέροντα. Το ίδιο  συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με την διαπραγμάτευση. Δεν έχουμε δει από τους δανειστές κάποια προσπάθεια. Όπως δεν είχαμε δει κι από τις  προηγούμενες Ελληνικές κυβερνήσεις… Δεν μας αρέσουν τα εκβιαστικά διλήμματα. Ούτε πιστεύουμε ότι οι μισοί Έλληνες είναι προδότες, από όποια πλευρά  και να το βλέπετε. Πιστεύουμε όμως ότι υπάρχει σοβαρό έλλειμμα και ενημέρωσης και παιδείας και κυρίως δημοκρατίας. Η συμμετοχή των πολιτών  δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο κάθε φορά στις εθνικές εκλογές. Τα  δημοψηφίσματα είναι μια καλή αρχή για την πρακτική επαναφορά της  δημοκρατίας. Ίσως έτσι να μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια πραγματική  δημοκρατία, όπου η συμμετοχή των πολιτών θα είναι καθολική και συνεχής,  οι εξουσίες θα είναι διαχωρισμένες, τα “μπόνους με τις έδρες” θα έχουν καταργηθεί και η αναλογική εκπροσώπηση θα είναι πραγματικότητα.
Αν είχαμε δημοκρατία στην χώρα μας, τα δημοψηφίσματα θα έπρεπε να είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.”
Στηρίζοντας την  Ελλάδα
Η Ισλανδία και η Ελλάδα έχουν κοινή εμπειρία από την κρίση. Η Birgitta Jonsdottir, βουλευτής του κόμματος Πειρατών Ισλανδίας, δήλωσε στο ισλανδικό κοινοβούλιο:  «Δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει παροτρύνει τον ελληνικό λαό να πάει ενάντια στη θέληση του πρωθυπουργού τους, θα ήθελα να εκφράσω την  υποστήριξή μου και να παροτρύνω τους ψηφοφόρους να ακολουθήσουν την καρδιά τους στη επικείμενο δημοψήφισμα”.
“Crowdfunding ένα ταμείο διάσωσης για την Ελλάδα. Με το λαό, για το λαό”. Ένα 29χρονος Άγγλος κάνει έκκληση στους Ευρωπαίους να βοηθήσουν τους Έλληνες να συγκεντρώσουν 1,6 δισ € για το ΔΝΤ. “Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το σπίτι για 503 εκατομμύρια ανθρώπους. 1,6  δισ € μπορεί να φαίνονται πολλά, αλλά είναι μόνο λίγο πάνω από € 3 για τον κάθε ευρωπαίο”, γράφει στη σχετική σελίδα. Μπορείτε ακόμα να βοηθήσετε και ανάλογα με το ποσό της συνεισφοράς σας,  μπορείτε να πάρετε καρτ-ποστάλ του Τσίπρα αλλά και δημοφιλή ελληνικά προϊόντα, όπως φέτα, ούζο ή σαλάτα, διακοπές για δύο στην Ελλάδα, κ.λπ.
Το κόμμα Πειρατών Γερμανίας ήταν ένα από τα λίγα κόμματα πειρατών που επικοινώνησε με το κόμμα Πειρατών Ελλάδας και ζήτησε την άποψή του σχετικά με την ΕΕ και το ευρώ. Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του κόμματος Πειρατών Γερμανίας (στα γερμανικά).  Μπορείτε να βρείτε το άρθρο στα αγγλικά εδώ.
Ένα μέλος του κόμματος Πειρατών Ελλάδας τρολλάρησε την όλη κατάσταση έξω από τις κλειστές τράπεζες, όπου όλοι περίμεναν να πάρουν χρήματα από το ΑΤΜ. Ο Έλληνας πειρατής έκανε τη διαφορά καταθέτοντας 220 € ! Ζήτησε από την κυβέρνηση να τον ανακηρύξει ως τον “επενδυτή της χρονιάς”.
Όλες οι εικόνες με την άδεια: CC-BY PPGR
Εικόνες από την ιστοσελίδα του κόμματος Πειρατών Ελλάδας: Δημοψήφισμα 2015: Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας προτρέπει τους Έλληνες πολίτες να διαβάσουν προσεκτικά το παρακάτω κείμενο και μετά να πάνε να ψηφίσουν στο Δημοψήφισμα την Κυριακή, 5 Ιουλίου 2015.