Το Πειρατικό πνεύμα παρακάμπτει πολιτικούς και στερεότυπα

Το Πειρατικό πνεύμα παρακάμπτει πολιτικούς και στερεότυπα
“Ελλάδα, τι πραγματικά συμβαίνει;” ήταν το αντικείμενο της συνεδρίασης Γερμανών και Ελλήνων Πειρατών, μόλις 2 ημέρες πριν η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντηθούν επίσημα στο Βερολίνο.
 
Παρακάμπτοντας τους πολιτικούς και τα στερεότυπα, Γερμανοί και Έλληνες  Πειρατές, γεμάτοι ενθουσιασμό και περιέργεια συγκεντρώθηκαν στο Mumble, την  πλατφόρμα που φιλοξενεί τα περισσότερα από τα κόμματα Πειρατών του κόσμου, για να συζητήσουν για την κρίση, πως ξεκίνησε, πώς είναι τα πράγματα τώρα και πως θα μπορούσε να είναι το κοινό μέλλον στην Ευρώπη.
 
Σήμερα η πολιτική δεν θα έπρεπε να γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο και όπως είπε ο Kai Godde, μέλος της οικονομικής επιτροπής του Κόμματος Πειρατών της Γερμανίας και ακτιβιστής: αν θέλεις πληροφορίες, θα πρέπει να πας και να μιλήσεις απευθείας με το άτομο που τις έχει.
 
“Πολλά πράγματα δεν αναφέρονται στα μέσα ενημέρωσης. Για μένα ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα βραδιά, έμαθα περισσότερα για τη θέση της Ελλάδας “, δήλωσε ο Kai.
 
Το πρόβλημα της ανεργίας και της παράνομης μετανάστευσης δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που τρέφει τη ξενοφοβία καιαυξάνει την δύναμη των ακροδεξιών κομμάτων, καθημερινά οι μισθοί πέφτουν, υπάρχουν περισσότερες περικοπές των κοινωνικών δαπανών, όπως η υγεία και η εκπαίδευση και περισσότερους φόρους για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού που δεν μπορεί να δει κανένα φως στο τέλος της σήραγγας.
 
Οι Έλληνες Πειρατές ανέφεραν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται ότι βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση, ή ότι ζουν σε ένα επιστημονικό πείραμα, όπου καλούνται να ζήσουν με λιγότερα ή καθόλου χρήματα. Καταστήματα κλείνουν σαν ντόμινο, οι καθηγητές βλέπουν τα παιδιά να πεινάνε στα σχολεία, η ανεργία έχει φτάσει στο 60% στους νέους και 27% στον γενικό πληθυσμό, τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη 
 
Όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις ελληνικές κυβερνήσεις, την Ε.Ε. και το ΔΝΤ από το 2009, οδήγησαν και οδηγούν σε μεγαλύτερη κρίση και φτώχεια του κοινωνικού ιστού της χώρας. Η λιτότητα δεν λειτουργεί.
 
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι συμμετέχοντες πειρατές εξέφρασαν τα συναισθήματά τους με μηνύματα στην μπάρα Mumble, γράφοντας: “Η Ελλάδα θα έπρεπε να ηγείται της Ευρωπαϊκής μας επανάστασης! Σκοτώστε τον καπιταλισμό” ή “το τραπεζικό σύστημα πρέπει να καταργηθεί”.
 
Αυτό συμβαίνει όταν οι άνθρωποι ενώνονται. Τραβούν την κουρτίνα και κοιτάζουν ο ένας τον άλλον στα μάτια και στη συνέχεια τα κοινά προβλήματα έρχονται στην επιφάνεια.
 
Εκτός από τα δημοφιλή – αλλά όχι πάντα αληθινά – στερεότυπα που υπάρχουν για κάθε χώρα, τα προβλήματα της επιβίωσης, το αίσθημα της ανασφάλειας και αβεβαιότητας, το άγχος, η καταπίεση και η παραβίαση των κεκτημένων δικαιωμάτων είναι περισσότερο ή λιγότερο, τα ίδια για τους απλούς πολίτες στη Γερμανία και την Ελλάδα.
 
Αυτή ήταν η πρώτη από πολλές άλλες τέτοιες συναντήσεις, ελπίζουμε, στο Mumble και η επιτυχία της, περίπου 80 πειρατές συμμετείχαν, οδήγησε στην προετοιμασία δεύτερης συνάντησης τον Σεπτέμβριο με Ιταλούς Πειρατές.
 
Εκεί όπου οι πολιτικοί αποτυγχάνουν να βρουν μια λύση, οι απλοί άνθρωποι κάνουν τη διαφορά με ψηφιακές συναντήσεις όπου ο καθένας έχει φωνή. Αυτό είναι το πνεύμα των Πειρατών και αυτή είναι η πολιτική σήμερα μέσω της συμμετοχικής διακυβέρνησης.
 
Το κόμμα Πειρατών Γερμανίας, στο 6ο χρόνο λειτουργίας έχει μεγάλη εμπειρία στη δημιουργία σύγχρονων πολιτικών. Το κόμμα Πειρατών Ελλάδας, στον 7ο μήνα, είναι το μόνο κόμμα Πειρατών στην Ευρώπη που έχει συντάξει οικονομικό πρόγραμμα.