Το ΠΕΙΡ Θέλει Ένα Πειρατή Βουλευτή Στις 20 Σεπτέμβρη

Το ΠΕΙΡ Θέλει Ένα Πειρατή Βουλευτή Στις 20 Σεπτέμβρη
Οι εκλογές έχουν ανακοινωθεί ότι θα γίνουν στην Ελλάδα σε περίπου τρεις εβδομάδες. Αυτό αφήνει ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα για την προετοιμασία και μια μεγάλη οικονομική επιβάρυνση για τα μικρά κόμματα. Οι Pirate Times ζήτησαν συνέντευξη από το Θανάση Γούναρη, πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Κόμματος Πειρατών της Ελλάδας, για το τι θα κάνουν οι Έλληνες πειρατές και αν θα συμμετάσχουν στις εκλογές.
Pirate Times: Το κόμμα Πειρατών Ελλάδας θα συμμετάσχει στις εκλογές αυτόνομα ή σε συνεργασία με κάποιο συνασπισμό;
Θανάσης Γούναρης: Φλερτάρουμε με την ιδέα της εκλογής ενός Πειρατή βουλευτή και διερευνούμε το ενδεχόμενο να το πετύχουμε. Είμαι ρεαλιστής και γνωρίζω ότι είναι πολύ δύσκολο να το καταφέρουμε αυτό από μόνοι μας. Αυτή τη στιγμή δεν είναι εφικτό να εισέλθουμε στη Βουλή γιατί δεν  έχουμε την εκλογική επιρροή που απαιτείται, δηλαδή 3%, αλλά δεν διαθέτουμε και τα ανάλογα χρήματα, περίπου 20.000 ευρώ. Μπορούμε όμως να το πετύχουμε συλλογικά και να μοιραστούμε με τα κόμματα που θα συνεργαστούμε τις βουλευτικές έδρες. Η χρηματοδότηση του κόμματος  γίνεται εκ των ενόντων και πλησιάζοντας προς τις εκλογές, προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε το απαιτούμενο ποσό για να εξασφαλίσουμε  την αυτόνομη κάθοδο μας. Βασικά αυτό επιδιώκουμε, είναι το σχέδιο Α για  εμάς, έχοντας βέβαια και σχέδιο Β, τη συνεργασία με άλλα πολιτικούς σχηματισμούς.
Στην Ελλάδα κοστίζει ακριβά το να είσαι πολιτικό κόμμα, αλλά η πολιτική δεν μπορεί  να είναι μόνο για όσους έχουν χρήματα, πρέπει να είναι και για εκείνους που δεν έχουν και αγωνίζονται για τις ιδέες τους. Γι’ αυτό ζητάμε από όσους πιστεύουν στις θέσεις μας να μας στηρίξουν οικονομικά αλλά και με την παρουσία τους στα ψηφοδέλτια μας σε όλη τη  χώρα. Απευθύναμε ανοιχτή πρόσκληση, όπως στις εθνικές εκλογές του 2012 και το ενδιαφέρον είναι μεγάλο.  Επίσης ζητάμε από τα αδελφά Πειρατικά κόμματα παγκοσμίως να κάνουν το ίδιο μέσω ειδικής σελίδας που σχεδιάσαμε με τον τίτλο “κωπηλάτες“. Με την ευκαιρία της συνέντευξης αυτής καλώ το PPI και το PPEU να βοηθήσουν με όποιοδήποτε τρόπο στην επίτευξη αυτού του στόχου μας.
Pirate Times: Ποια είναι σήμερα η εκλογική  επιρροή του κόμματος Πειρατών Ελλάδας; Κοιτάζοντας πίσω, το μεγαλύτερο ποσοστό που συγκεντρώσατε ήταν 0,90% στις Ευρωεκλογές σε συνεργασία με Οικολόγους Πράσινους. 
Θ. Γούναρης: Μετά από τη συγκυριακή απουσία μας από τις εκλογές του Ιανουαρίου, είναι γεγονός ότι η δημοφιλία μας έχει υποχωρήσει σε χαμηλά επίπεδα. Όταν δεν συμμετέχεις στις εκλογές, ο κόσμος σε ξεχνά. Άλλωστε, ένας βασικός λόγος ύπαρξης ενός κόμματος είναι η συμμετοχή στις εκλογές, ο συναγωνισμός των θέσεων και των ιδεών  με τους άλλους πολιτικούς σχηματισμούς.Να διαγωνίζεται για τις ιδέες και τις θέσεις του, να θέτει ενώπιον των συμπολιτών του το προεκλογικό του πρόγραμμα και να ζητά τη ψήφο τους. Όμως με τις συνεχείς επαφές μας και τις επικοινωνίες μας με άλλα κόμματα, είχαμε αρκετή δημοσιογραφική κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης και ήρθαμε και πάλι στην επικαιρότητα, αναζωπυρώνοντας το ενδιαφέρον για τις θέσεις μας. Έχω την  αίσθηση ότι ύστερα από αρκετό καιρό, ίσως μετά από 2 χρόνια, αποκτήσαμε τέτοια δημοτικότητα που δεν είχαμε ποτέ άλλοτε.  Ειδικά αυτό έγινε μετά από τη συνάντηση που είχαμε στη Βουλή με το κόμμα “Λαϊκή Ενότητα” που ίδρυσε ο Π. Λαφαζάνης, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, που αποχώρησε και ίδρυσε ένα νέο αριστερό κόμμα ακολουθούμενος από 25 βουλευτές, και έγινε το 3ο κόμμα σε δύναμη στο Ελληνικό κοινοβούλιο.
Σημείωση έκδοσης: Όπως  είναι γνωστό το κόμμα Πειρατών Ελλάδας δεν συμμετείχε στις εκλογές του Ιανουαρίου, για οικονομικούς και άλλους πολλούς λόγους.
Ο Θ. Γούναρης συνέχισε: Είναι  ανάγκη να εκλεγεί έστω και ένας Πειρατής βουλευτής στην Ελληνική βουλή.  Ζητάμε από την Ελληνική κοινωνία να δώσει στο κόμμα Πειρατών την  ευκαιρία να παρουσιάσει τον τρόπο που λειτουργεί. Θέλουμε να δείξουμε  πως πρέπει να λειτουργεί μια σύγχρονη δημοκρατία στη ψηφιακή εποχή.  Έχουμε την τεχνολογία και τη τεχνογνωσία να το κάνουμε. Και νομίζω ότι τώρα είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για κάτι τέτοιο. Οι τελευταίες  δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πρώτο κόμμα με 25% είναι οι αναποφάσιστοι.  Είναι φυσιολογικό, ο κόσμος έχει απογοητευτεί και προδοθεί πολλές φορές  από τα παλιά κόμματα, είτε από τη δεξιά είτε από την αριστερά πτέρυγα. Το κόμμα Πειρατών είναι πραγματικά το μόνο καινούργιο και φρέσκο κόμμα έξω από τον παλιό άξονα της πολιτικής που στοχεύει μπροστά.
Pirate Times: Πως κρίνετε την παραίτηση Τσίπρα, που οδήγησε σε πρόωρες εκλογές;
Θ. Γούναρης: Υπό  πολλές έννοιες και οπτικές, νομίζω ότι ζούμε τους καιρούς που  περιγράφει ο Όργουελ στο βιβλίο του «1984, ο Μεγάλος Αδελφός», όπου το  «όχι» γίνεται «ναι» και το «ναι» «όχι», ανάλογα με τις επιθυμίες της  εκάστοτε κυβέρνησης. Είναι απαράδεκτο να αδιαφορεί η συντριπτική πλειοψηφία  των πολιτικών μας για τη θέληση της βάσης κοινωνίας που ψήφισε με 61,3%  «όχι» στο πρόσφατο δημοψήφισμα για το μνημόνιο. Το να ψηφίζουν “ναι” 222 από 300 βουλευτές είναι ευθεία αναντιστοιχία με την κοινωνία.  
Αν υπήρχε βραβείο πολιτικής εξαπάτησης είναι σίγουρο ότι οι Έλληνες πολιτικοί θα το διεκδικούσαν επάξια. Όχι ότι σε άλλες χώρες δεν συμβαίνει το ίδιο φαινόμενο, όμως στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες είναι κανόνας πια οι πολιτικοί όταν αναλαμβάνουν την εξουσία, να κάνουν το αντίθετο από αυτό που υπόσχονταν προεκλογικά.  Ειδικά μετά από το 2010 και μετά όλοι οι πολιτικοί εκλέχθηκαν με συνθήματα και υποσχέσεις που αθέτησαν σχεδόν αμέσως όταν ανέλαβαν την εξουσία.  Ο δε Τσίπρας ξεπέρασε τους πάντες. Όχι μόνο δεν ακύρωσε το μνημόνιο με ένα νόμο, όπως ισχυριζόταν προεκλογικά, αλλά έσυρε τους Έλληνες σε δημοψήφισμα δεσμευτικό όπως έλεγε, στη συνέχεια έκανε το αντίθετο από ότι ψήφισε ο κόσμος και τώρα παραιτείται. Η περίπτωση Τσίπρα, φάνταζε ότι θα ήταν διαφορετική και η Ελληνική κοινωνία εναπόθεσε σε αυτόν τις ελπίδες της για αλλαγή, όμως μάταια, αφού αποδείχθηκε ότι ακολούθησε τον ίδιο δρόμο με τους προκατόχους τους. Υποσχέθηκε ότι θα καταργούσε τα μνημόνια με ένα νόμο και προκάλεσε ένα δημοψήφισμα που κάθε άλλο παρά έλαβε υπ’ όψη του! Το αντίθετο, αδιαφόρησε για το «όχι» με 61,3% του Ελληνικού λαού και υπέγραψε το 3ο και χειρότερο μνημόνιο που βίωσε ποτέ η χώρα μας. Ακόμα χειρότερα δε, αμέσως μετά από αυτό προχώρησε σε παραίτηση και οδηγεί τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, τις δεύτερες εκλογές μέσα στην ίδια χρονιά τρίτες, αν συνυπολογίσουμε και το δημοψήφισμα!  
Τα ΜΜΕ στις ευρωπαϊκές χώρες παρουσιάζουν τα γεγονότα με τέτοιο τρόπο ώστε πολλά πράγματα είτε αποκρύπτονται είτε διαστρεβλώνονται και οι πολίτες των χωρών αυτών δεν μαθαίνουν την αλήθεια και δεν ενημερώνονται με αντικειμενικότητα. Αλήθεια, πως θα αντιδρούσαν οι Γερμανοί πολίτες αν ψήφιζαν ένα πολιτικό που την επόμενη κιόλας της ανάληψης της εξουσίας θα έκανε πράγματα αντίθετα από αυτά που είχε υποσχεθεί; Και όχι μόνο αυτό αλλά και με όπλο την πλειοψηφία έβαζε τη Γερμανία υπό την εποπτεία του ΔΝΤ και έφερνε την τρόϊκα στο Βερολίνο; Η απάντηση είναι απλή: Θα είχαν ξεσηκωθεί! Υπάρχει ένα πρόσφατο τέτοιο άρθρο στο Spiegel που περιγράφει τι θα συνέβαινε σε μια τέτοια υποθετική κατάσταση. Αλλά για τη χώρα μας δυστυχώς αυτό είναι μια τραγική πραγματικότητα. Εκτός όμως από την εξαπάτηση, η διαπλοκή και η διαφθορά που ξεκινάει και υποκινείται από το εξωτερικό, είναι βασικοί παράγοντες για την παρακμή και την κρίση που έχει περιέλθει η χώρα μας.
Ειδικά τα τελευταία 5-6 χρόνια, από την έναρξη της κρίσης, λόγω και της ανάπτυξης της τεχνολογίας, μπορούμε και έχουμε διαφορετική ενημέρωση, πέρα από αυτή των ιδιωτικών ΜΜΕ, που είναι συμμέτοχα της διαπλοκής. Λειτουργούν χωρίς άδεια εδώ και δεκαετίες με την ανοχή των εκάστοτε κυβερνήσεων. Η ενημέρωση αυτή προέρχεται από ανεξάρτητα κέντρα που ενδιαφέρονται για την αποκάλυψη γεγονότων και συμβάντων που καλύπτουν τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ. 
Ο κόσμος έχει αρχίσει και ξυπνάει και απορρίπτει το παλιό σύστημα, εμπλέκεται με τα κοινωνικά δίκτυα και αυτό είναι μια ελπίδα και για εμάς το πειρατικό κόμμα στην Ελλάδα που μάχεται για τη διαφάνεια και τα μέλη του δεν λειτουργούν ως πολιτικοί αλλά ως ακτιβιστές και ενεργοί πολίτες. Αγωνιζόμαστε για τη συλλογική διακυβέρνηση, τη συμμετοχική δημοκρατία και ο κόσμος έχει αρχίσει και εκτιμά τους αγώνες μας. Είμαστε τίμιοι και ειλικρινείς με αυτό που κάνουμε. 
Pirate Times: Ποιό θα είναι το προεκλογικό πρόγραμμα του κόμματος Πειρατών Ελλάδας; Που θα εστιάσετε; Σε ποιους τομείς;
Θ. Γούναρης: Οπωσδήποτε το ζήτημα της διαχείρισης της συνεχιζόμενης κρίσης και της εφαρμογής των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας μας θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων. Είχαμε σχεδιάσει να οργανώσουμε μια εκδήλωση στην Αθήνα για τις ομοιότητες και διαφορές της Ισλανδικής και της Ελληνικής κρίσης με κύρια ομιλήτρια την Birgitta Jonsdottir, αλλά δυστυχώς δεν προλαβαίνουμε να την πραγματοποιήσουμε. Προγραμματίζαμε την επίσκεψη της Birgitta για τις 20 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία που θα έχουμε τις εκλογές. Πέρα από την εκδήλωση, σκοπεύαμε να συνεργαστούμε μαζί της και να διαμορφώσουμε ένα προεκλογικό πρόγραμμα βασισμένο στο Ισλανδικό μοντέλο αντιμετώπισης της κρίσης, με την κινητοποίηση της βάσης της κοινωνίας και την αναθεώρηση του Συντάγματος. Στη χώρα μας υπάρχουν πολλοί θαυμαστές του Ισλανδικού παραδείγματος, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης και σκοπεύαμε να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον τους. Κάποια μέλη μας επιμένουν να πραγματοποιήσουμε την εκδήλωση και ας έχουμε εκλογές εκείνη την ημέρα. Είναι μια πρωτότυπη ιδέα και μπορούμε να τη συζητήσουμε ή να την αφήσουμε  για αργότερα.
Η πρόσκληση του κόμματος Πειρατών για χρηματοδότηση
Φωτογραφία: CC-BY-PPGR: Ο Θ. Γούναρης κρατά μια πειρατική σημαία έξω από το Ελληνικό κοινοβούλιο (φωτό από τις περυσινές κινητοποιήσεις)