Το ΠΕΙΡ ξεκίνησε την δημιουργία ενός πολιτικού “δούρειου ίππου” για τις εκλογές

Το ΠΕΙΡ ξεκίνησε την δημιουργία ενός πολιτικού “δούρειου ίππου” για τις εκλογές
Για να υπερβούν το εμπόδιο του εκλογικού ορίου του 3% και για να μπουν στο κοινοβούλιο, το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας  ξεκίνησε μια τολμηρή και ριψοκίνδυνη πρωτοβουλία. Το στρατηγικό τους σχέδιο είναι να δημιουργήσουν από κοινού έναν σύγχρονο πολιτικό “δούρειο ίππο”, μαζί με  άλλα κόμματα και κινήματα της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Αυτός ο “δούρειος ίππος” θα είναι υπό τη μορφή μιας “μεγάλης συμμαχίας – μιας φοράς – ενός σκοπού”, σε αυτήν όλα τα συμβαλλόμενα μέλη θα συνεχίσουν να διατηρούν ακέραιες τις ιδεολογικές και πολιτικές τους  ταυτότητες. Ο στόχος είναι προφανής: να κατακτηθεί το Ελληνικό κοινοβούλιο. 
 
Η πρώτη συνάντηση για την δημιουργία αυτής της  “συμμαχίας – μιας φοράς – ενός σκοπού” πραγματοποιήθηκε την 1η Ιουλίου  του 2014, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου της Αθήνας. Η συνάντηση είχε μεγάλη επιτυχία. Συνολικά, 15 κόμματα και κινήματα, συμμετείχαν με την  αποστολή αντιπροσώπων (συμπεριλαμβανομένων και των Πειρατών που ανέλαβαν την διοργάνωση), σε αυτή την ιστορική συνάντηση, πρωτοφανής για την ελληνική πολιτική σκηνή. Η συνεδρίαση κατέληξε σε μια καταρχήν συμφωνία για μια συνεργασία προς την κατεύθυνση της επίτευξης του στόχου, δηλαδή στο “τρολλάρισμα” και την παράκαμψη του εκλογικού ορίου του 3%. 
 
Όλοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μεγάλη σύμπνοια ακόμα και για την στόχευση και προς την οριστική  κατάργηση του ορίου του 3%, με οποιαδήποτε διαθέσιμα θεμιτά μέσα (νομοθετικά ή πολιτικά) υπάρχουν και εξέφρασαν την επιδοκιμασία τους για την συμμαχία που θα πρέπει να οικοδομηθεί πάνω σε μια βάση ελάχιστης συναίνεσης.
  
Συμφώνησαν να κατέβουν από κοινού (πχ. σε κοινό  ψηφοδέλτιο) στις εθνικές εκλογές, όποτε και όταν πρόκειται αυτές να πραγματοποιηθούν. Κάθε κόμμα θα συμμετέχει στην συμμαχία, χωρίς να χάσει την ιδεολογική ταυτότητα ή την ανεξαρτησία του. Η διαχειριστική αρχή της συμμαχίας θα μπορεί να περιλαμβάνει έναν εκπρόσωπο από κάθε κόμμα και οι αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται μόνο με ομοφωνία. Αν ένας από τους εκπροσώπους διαφωνήσει σε ένα θέμα αυτό θα απορρίπτεται από την κοινή ατζέντα θεμάτων. Όλα τα μέρη θα καταρτίσουν από κοινού τα κείμενα της δομής της συμμαχίας. 
 
Τα κόμματα και τα κινήματα που συμμαχούν, αποτελούν μια μεγάλη πλειοψηφία, αλλά παρόλα αυτά παραμένουν εκτός του Κοινοβουλίου, λόγω του ορίου του 3%. Η συνάντηση δεν καλύφθηκε από μαζικά μέσα ενημέρωσης, παρά τις προσκλήσεις που έγιναν από το ΠΕΙΡ, μόνο μία εθνικής εμβέλειας εφημερίδα και ένα τηλεοπτικό κανάλι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση. 
 
Το σχέδιο και πώς ξεκίνησε 
 
Ο Θανάσης Γούναρης, αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΠΕΙΡ, μίλησε στο Pirate Times σχετικά με το σχέδιο και το πώς αυτό ξεκίνησε: 
 
“Τώρα είμαστε στο στάδιο της προετοιμασίας για τη δεύτερη συνάντηση! Η  αποδοχή της πρωτοβουλίας όλο και μεγαλώνει! Αυτή δεν είναι μια πρόταση για ένα νέο κόμμα ή για έναν νέο συνασπισμό κομμάτων ή για κάποιον πολιτικό σχηματισμό, αλλά για μια “συμμαχία – μιας φοράς – ενός σκοπού”, για έναν συγκεκριμένο στόχο. Συζητάμε μόνο πάνω στην βάση για το πώς θα  σχηματίσουμε μια πολιτική συμμαχία, κάτι σαν έναν σύγχρονο “δούρειο  ίππο”, με στόχο να εκλέξουμε όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούμε στο Κοινοβούλιο! Τίποτα περισσότερο! Τίποτα λιγότερο!
 
Ξέρουμε ότι είναι παρακινδυνευμένο! Τόσο επικίνδυνο όσο είναι και  “όταν οι πειρατές κάνουν ρεσάλτο σε ένα πλοίο!” Προσπαθούμε να κάνουμε ρεσάλτο στο πολιτικό σκηνικό μαζί με όλους όσοι πιστεύουν πως οι πολίτες πρέπει να εκπροσωπούνται και οι φωνές τους να  ακούγονται μέσα σε μια πραγματική δημοκρατία!
 
Πιστεύουμε ότι αξίζει τον κόπο, γιατί δεν ανεχόμαστε πλέον να βλέπουμε την παγιωμένη εξουσία επανειλημμένα να κλέβει τις ψήφους των πολιτών! Πιστεύουμε, επίσης, ότι η πολιτική μας σκηνή πρέπει να ανανεωθεί, τόσο σε πρόσωπα όσο και σε κόμματα! Η δημοκρατία στη χώρα μας χρειάζεται διάσωση! Και οι Έλληνες Πειρατές πήραν την πρωτοβουλία να προσπαθήσουμε να τη σώσουμε, καλώντας και τα άλλα κόμματα να ενωθούμε και να βάλουμε τις δυνάμεις μας για έναν σκοπό. Φυσικά αποκλείουμε εκ των προτέρων τα ακραία ή φασιστικά κόμματα. 
 
Το μεγάλο ζητούμενο για μας είναι η στήριξη της ελληνικής κοινωνίας σε αυτή την κίνηση που κάνουμε όλοι μαζί. Με την χώρα μας σε κρίση, το πρόβλημα δεν είναι μόνο η οικονομία και η ανεργία, αλλά και όλοι οι δημοκρατικοί θεσμοί που έχουν ανασταλεί. Τα κόμματα εξουσίας λαμβάνουν αντισυνταγματικές αποφάσεις που θέτουν το μέλλον και τις προοπτικές της  χώρας μας σε σοβαρό κίνδυνο. 
 
Οι ψήφοι των πολιτών πνίγηκαν από ένα ληστρικό εκλογικό σύστημα που αφήνει εκτός εκπροσώπησης μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος ενώ ταυτόχρονα επιδοτεί το πρώτο κόμμα με 50 έδρες μπόνους! Αυτές οι έδρες προέρχονται από τα λεγόμενα “μικρά” κόμματα, όσα δηλαδή δεν πέρασαν το αντιδημοκρατικό εκλογικό όριο του 3% και ως εκ τούτου, παρέμειναν εκτός της Βουλής των Ελλήνων. Είναι ένα σύστημα που ψηφίστηκε από τα κόμματα εξουσίας και λειτουργεί για τον έλεγχο της πλειοψηφίας. 
 
Για να δείτε πόσο απίστευτα άδικο είναι αυτό το “εκλογικό τερτίπι”, στις τελευταίες Ευρωεκλογές απέκλεισε σχεδόν 17%, περίπου 1 εκατομμύριο ψήφους, Ελλήνων πολιτών που ψήφισαν αυτά τα κατά τα άλλα 15 “μικρά” κόμματα! Τον Μάιο του 2012, στις τότε εθνικές εκλογές, ήταν περισσότερο από 19%! Και αν λάβουμε υπόψη την αποχή που φτάνει συνήθως το 35% με 40%, τότε γίνεται πολύ σαφές ότι μια ισχυρή πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, σχεδόν το 1/3, δεν εκπροσωπείται καθόλου! 
 
Δεδομένης αυτής της κατάστασης, το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας πήρε την πρωτοβουλία και κάλεσε όλα τα κόμματα να καθίσουν από κοινού σε ένα τραπέζι και να συζητήσουμε για μια συμμαχία, χωρίς να υπάρχει κατ’ ανάγκη ιδεολογική σύγκλιση. Το σχέδιο των Πειρατών δεν είναι η δημιουργία ενός νέου πολιτικού σχήματος, αλλά απλά και ξεκάθαρα στοχεύει σε μια συνεργασία της μιας φοράς. Αν όλα τα κόμματα αυτού του συνολικού 17%, μπορούσαν να βρεθούν σε μια πολιτική συμμαχία και να λάβουν αθροιστικά τις ψήφους των πολιτών, τότε  αυτό θα οδηγούσε στην εκλογή μέχρι και 50 βουλευτών! Και αυτό θα άλλαζε  σίγουρα τον πολιτικό χάρτη της χώρας μας!”
 
 — 
 Από: Pirate Times, “PPGR Χρησιμοποιεί Πολιτικό” Δούρειος Ίππος “στις εκλογές”, 12 Ιουλ 2014 · Στάθης Λειβαδίτης 
  
 Μετάφραση: Σίμος Δαλκυριάδης
 
 Featured image: copyright kinimadenplirono.eu used by permission
 Φωτογραφία άρθρου: χρησιμοποιείται με την άδεια από kinimadenplirono.eu