1500 Τοπικές Αρχές Στην Ευρώπη Ανακηρύχθηκαν “Ελεύθερες Από Την TTIP Ζώνες”

1500 Τοπικές Αρχές Στην Ευρώπη Ανακηρύχθηκαν “Ελεύθερες Από Την TTIP Ζώνες”

Οι διαπραγματευτές που εργάζονται για την ΤΤΙΡ θέλουν η δουλειά να γίνει γρήγορα, πριν από το τέλος της προεδρίας Ομπάμα στις ΗΠΑ. Ωστόσο, μια πολύ σημαντική κίνηση τοπικών αρχών κατά της εν λόγω συνθήκης μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ, αυξάνεται σε όλη την Ευρώπη.

Περισσότερες από 1500 περιφέρειες, δήμοι, τοπικές κυβερνήσεις και συμβούλια στις ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη πάρει αποφάσεις και ανακηρυχθεί ως ελεύθερες από TTIP/CETA/TiSA ζώνες!

Πολλοί από τους εκπροσώπους αυτών των αρχών, μαζί με ακτιβιστές, ΜΚΟ και πολλούς άλλους, έχουν συγκεντρωθεί αυτή τη στιγμή στη Βαρκελώνη (21 & 22 Απριλίου) και υψώνουν τις φωνές τους ενάντια στην ΤΤΙΡ. Αυτή η συνάθροιση γίνεται μόλις δύο ημέρες πριν να συναντηθούν στο Ανόβερο (23 Απριλίου) ο πρόεδρος των ΗΠΑ και η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel, έχοντας την ΤΤΙΡ ως κύριο θέμα συζήτησης στην ατζέντα τους.
Στο Ανόβερο θα υπάρξει μια τεράστια διαδήλωση, που συνδιοργανώνεται από  πολλούς οργανισμούς, μεταξύ των οποίων, η πρωτοβουλία των Ευρωπαίων πολιτών “Stop ΤΤΙΡ“, μια συμμαχία περισσότερων από 500 Eυρωπαϊκών οργανισμών με εκστρατείες και δράσεις ενάντια στις ΤΤΙΡ και CETA. Η πρωτοβουλία “Stop ΤΤΙΡ” παρέδωσε τον περασμένο Νοέμβριο στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Martin Schultz, περισσότερες από 3,2 εκατομμύρια υπογραφές.
 
Τα κόμματα Πειρατών της Γερμανίας, της Ελλάδας και άλλων χωρών έχουν ήδη υπογράψει την πρωτοβουλία και συνεχίζουν να ενημερώνουν τα μέλη τους και τους πολίτες των χωρών τους να αντισταθούν και να καταργήσουν τη συνθήκη αυτή που αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία, το περιβάλλον, τους  καταναλωτές και τους κανόνες εργασίας.
 
Με την ευκαιρία της ανακήρυξης του Δήμου της Κέρκυρας, Ελλάδας, ως ελεύθερης από την ΤΤΙΡ ζώνης, οι Pirate Times επικοινώνησαν με τον Δημήτρη  Φαναριώτη, εκπρόσωπο του Ελληνικού τμήματος της πρωτοβουλίας “Stop ΤΤΙΡ” και πρόεδρο της “Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Κέρκυρας”, η οποία είναι μέλος της ” EcoCorfu” (και οι δύο οργανισμοί συμμετέχουν στην Ελληνική πρωτοβουλία ενάντια σε ΤΤΙΡ-CETA-TISA), να ρωτήσουμε πώς αυτό μπορεί να γίνει.
D Fanariotis
Δ. Φαναριώτης
 
Pirate Times: Ποια είναι η γνώμη σας σχετικά με τα τελευταία νέα για την ΤΤΙΡ;
 
Δημήτρης  Φαναριώτης: Η μετάβαση του Ομπάμα στην Γερμανία για να συζητήσει τρόπους προώθησης της TTIP με την  Μέρκελ, την επομένη ακριβώς του συνεδρίου της Βαρκελώνης, κατά την γνώμη μου, έχει αντι-περισπαστικό χαρακτήρα προς την σύνοδο των Δημάρχων. Δεν θα είναι έκπληξη αν τον ακούσουμε να …”μαλώνει” τους δημάρχους, σαν πατέρας προς άτακτα παιδιά, λέγοντας ότι “και στην Αμερική οι Δήμαρχοι εναντιώνονται συχνά στις επενδυτικές προσπάθειες των κεντρικών κυβερνήσεων και ότι οι ανησυχίες τους είναι πάντα υπερβολικές και να μην φοβούνται την πρόοδο και την ανάπτυξη”. Μα γι αυτό το λόγο έγινε και ο Καλικράτης. Για τα θετικά του στοιχεία – ναι, έχει και αρνητικά – για να παραμένει η εξουσία, οι αποφάσεις και ο έλεγχος σε τοπικό, αποκεντρωμένο επίπεδο. Οι Διατλαντικές συνομωσίες ΔΕΝ θα περάσουν!
 
Pirate Times: Πού βρισκόμαστε σήμερα όσον αφορά α) την κινητοποίηση ενάντια στην ΤΤΙΡ και β) τις διαπραγματεύσεις στην ΕΕ.
 
Δημήτρης  Φαναριώτης: Η κοινωνία των πολιτών σε χρόνο ρεκόρ πραγματικά, άρχισε να δικτυώνεται  και να οργανώνεται σε όλο τον κόσμο. Μέσα από το επίσημο site της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας https://stop-ttip.org/ παρακολουθούμε τα τελευταία νέα και εξελίξεις. Επίσης στο http://stop-ttip-ceta-greece.blogspot.gr/ που είναι το μπλογκ της Ελληνικής Πρωτοβουλίας μπορούμε να βρίσκουμε τα τελευταία νέα και στα Ελληνικά.
 
 
Όμως, η αδιαφάνεια που υπάρχει γύρω από το θέμα και οι συζητήσεις πίσω από κλειστές  πόρτες αντί να γίνεται δημόσια διαβούλευση, έχουν σαν αποτέλεσμα, αυτοί  που προωθούν τις Διατλαντικές συμφωνίες Εμπορίου να βρίσκονται πάντα  αρκετά βήματα μπροστά και να έχουν το πρώτο χέρι. Για παράδειγμα, η πιο πρόσφατη εξέλιξη: Μαθαίνουμε ότι η CETA, είχε “κατασκευαστεί” με τέτοιο τρόπο, που μπαίνει ήδη, σε “προσωρινή” εφαρμογή, χωρίς την Έγκριση του Κοινοβουλίου.  Διότι ένας όρος που είχαν βάλει στην συμφωνία και από ότι λένε  “ισχύει”, προβλέπει ότι μια απλή πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ  αρκεί για να ισχύσει αυτομάτως η συμφωνία σε όλες τις χώρες! Έτσι καταλύεται ακόμη ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα των κρατών μελών της Ε.Ε. που ήταν η δυνατότητα άσκησης βέτου.
 
Την χρονιά αυτή, αναμένεται να ολοκληρωθεί η συζήτηση στο  ευρωκοινοβούλιο αφενός η τροποποιημένη μορφή της TTIP (v1.1) και  αφετέρου η επικύρωση και εφαρμογή της CETA. Η τροποποιημένη  TTIP δεν είχε τελικά την προσθήκη “καλών” σημείων, όπως στην αρχή είπαν  ότι θα έχει. Όπως πληροφορηθήκαμε από το νομικό τμήμα της Ευρωπαϊκής  Πρωτοβουλίας, μόλις πριν 10 μέρες, προστέθηκαν περισσότεροι  steakholders, δηλαδή λομπίστες περισσοτέρων Αμερικανικών εταιριών οι  οποίοι προσέθεσαν ακόμη περισσότερους όρους αδιαφάνειας.
 
Pirate Times: Είστε αισιόδοξος για την έκβαση της κινητοποίησης ενάντια ΤΤΙΡ;
 
Δημήτρης  Φαναριώτης: Είμαι από φύση αισιόδοξος, με την έννοια ότι όταν μάχεσαι για  κάτι το, αντικειμενικά σωστό, αυτό σου δίνει και την δύναμη να το  κερδίσεις αργά η γρήγορα. Αρκεί – και αυτό είναι βασικός όρος – να μην τα  παρατήσεις και να μην το βάλλεις κάτω, μέχρι τελικής νίκης. Σε καμία  περίπτωση δεν πρέπει να αποδεχθούμε τις τμηματικές επιτυχίες του  αντιπάλου. Πρέπει να ανασυντασσόμαστε ταχύτατα και εμείς.
 
Το  ερώτημα είναι πως θα αντιμετωπίσεις έναν αντίπαλο που έχει ολόκληρα  επιτελεία συμβούλων και ειδικών που τέτοια δεν μπορεί να διαθέσει το  κίνημα των πολιτών. Εφαρμόζουν αυτό που, προσωπικά ονομάζω “ανορθόδοξο”  μάρκετινγκ. Το να μπορέσει κανείς να αποκρούσει την επιθετικότητά των  “ανορθόδοξων” αυτών τεχνικών που χρησιμοποιούν, δεν είναι καθόλου απλό.
 
 
Pirate Times: Ποιες είναι οι επιπτώσεις από την έγκριση της ΕΕ και την εφαρμογή των εν λόγω συμφωνιών;
 
Δημήτρης  Φαναριώτης: Κατάργηση των Δημοκρατικών δικαιωμάτων. Αυτό που πάνω απ’  όλα πλήττεται, είναι η “Συμμετοχική Δημοκρατία”. Καταργείται δηλαδή η συμμετοχή του πολίτη, όχι μόνο στην λήψη αποφάσεων αλλά σε όλα τα  επίπεδα χάνει κεκτημένα δικαιώματα. Καταργούνται τα ανθρώπινα  δικαιώματα. Καταργείται η ελευθερία. Πραγματικά, κανένας  συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας δεν μπόρεσε να διανοηθεί, αυτή την  τελική μορφή με την οποία έρχεται να επιβληθεί η νέα τάξη της κυριαρχίας  των ισχυρότερων, η παγκοσμιοποίηση. Μιλάμε για κατάληψη κρατών από εταιρίες και όχι πια από άλλα κράτη, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.
 
Pirate Times: Πρόσφατα η Κέρκυρα ανακηρύχθηκε ως πόλη TTIP – free  zone. Είναι αυτό κάτι που νομικά, μπορεί να έχει ισχύ, αν τελικά το Ευρωκοινοβούλιο ψηφίσει τη συνθήκη;
 
Δημήτρης  Φαναριώτης: Μέσα σε όλα τα δεινά, τέτοιου είδους “πολιτικές” αποφάσεις δίνουν, αν μη τι άλλο, μια αισιοδοξία να συνεχίσουμε για περισσότερα. Μια πολιτική απόφαση, πράγματι, δεν έχει “εκτελεστική” ισχύ. Δεν αποτελεί “εντολή”. Αλλά ούτε είναι και μια απλή “ευχή”. Είναι μια δυναμική απόφαση που αντικατοπτρίζει την Βούληση μιας κοινωνίας. Ειδικά όταν είναι και ομόφωνη, όπως ήταν αυτή της Κέρκυρας, αποτελεί ισχυρή εντολή προς τα “πάνω”.
 
Τέτοια  ήταν και η απόφαση για τα μεταλλαγμένα. Στην περίπτωση αυτή έφερε  αποτέλεσμα γιατί, ενώ στην Αμερική τα μεταλλαγμένα έχουν μπει πολύ  βαθιά, στην Ευρώπη δεν τα κατάφεραν να περάσουν. Με τις Διατλαντικές  συμφωνίες μάλιστα, κινδυνεύουμε να δεχθούμε τώρα τα μεταλλαγμένα, με  βάσει το “δημοκρατικό δικαίωμα” της εταιρίας που τα πουλάει σε μια άλλη  χώρα του κόσμου. Και αν δεν τα δεχθούμε θα μπορεί η εταιρία να τα  επιβάλλει με δικαστική απόφαση!
 
Pirate Times: Πως μπορεί κάποιος δήμος ή μια περιφέρεια να ανακηρύξει τα όρια του/της, ως περιοχή TTIP – free zone; Τι πρέπει να κάνει; 
 
Δημήτρης  Φαναριώτης: Η ανακήρυξη ενός Δήμου, η Περιφέρειας σε Ελεύθερη Ζώνη, είναι  μια απλή απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου. Αρκεί απλή πλειοψηφία, αλλά  καλύτερα να είναι ομόφωνη, όπως ήταν με τα μεταλλαγμένα, για να έχει  μεγαλύτερη ισχύ από πολιτικής πλευράς.
 
Χρειάζεται να  μπει στην ημερήσια διάταξη από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου.  Εισήγηση μπορεί να γίνει από εκπρόσωπο της δημοτικής Αρχής, αλλά και από  εκπρόσωπο του φορέα (ΜΚΟ) που κατάθεσε την πρόταση προς τον πρόεδρο του  ΔΣ. Στην Κέρκυρα η εισήγηση του Δήμαρχου ήταν εξαιρετική και έτσι εμείς  (Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία) δεν χρειάστηκε να προσθέσουμε πολλά. Το  κυριότερο για να πετύχει ένα τέτοιο εγχείρημα είναι: Σωστή πληροφόρηση  προς τους δημοτικούς συμβούλους. Επίσης καλό είναι η συζήτηση στο  Δημοτικό Συμβούλιο να παραμείνει γύρω από το θέμα των δικαιωμάτων στης  αυτοδιοίκησης τα οποία θίγονται.
 

Τελικά έξι εκπρόσωποι από την Ελλάδα συμμετέχουν στη Διάσκεψη της  Βαρκελώνης, τρεις από τις τοπικές κυβερνήσεις και τις τρεις από τις οργανώσεις της Ελληνικής πρωτοβουλίας ενάντια σε ΤΤΙΡ, CETA και TISA!

Οι Pirate Times επιθυμούν να ευχαριστήσουν τον Δημήτρη Φαναριώτη για την συνέντευξη και ελπίζουμε η πρωτοβουλία να πετύχει τους στόχους της ενάντια στην ΤΤΙΡ.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Διάσκεψη της Βαρκελώνης.

Featured image: Nature Friends Greece CC BY-SA