Birgitta Jónsdóttir: Εμείς, Οι Άνθρωποι, Είμαστε Το Σύστημα

Birgitta Jónsdóttir: Εμείς, Οι Άνθρωποι, Είμαστε Το Σύστημα

Η ομιλία της Birgitta Jonsdottir, «Εμείς, οι άνθρωποι, είμαστε το σύστημα», δόθηκε στην εκδήλωση TEDx Ρέικγιαβικ που πραγματοποιήθηκε στις 16  Μαΐου 2015. Η Birgitta μας λέει γιατί η μικρή νησιωτική χώρα της Ισλανδίας χρειάζεται να οδηγηθεί σε μια πειρατική κυβέρνηση. Εξηγεί, επίσης, γιατί όλος ο κόσμος χρειάζεται την Ισλανδία να είναι το  κοινωνικό εργαστήριο όπου οι Πειρατικές Αρχές μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή.

Το κείμενο της ομιλίας της Birgitta μπορείτε να βρείτε στο blog της ή στο κείμενο που ακολουθεί. Το κείμενο έχει μεταφραστεί επίσης στα Βραζιλιάνικα, Πορτογαλικά, Ρωσικά, Ιταλικά και Γερμανικά. Ένα αντίγραφο του βίντεο με υπότιτλους στα αγγλικά και τα ισπανικά  είναι διαθέσιμο στο Vimeo. Θα ακολουθήσουν και άλλες μεταφράσεις.

++++++++
Ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας των απλών ανθρώπων – ο αιώνας σας, ο αιώνας ΜΑΣ. Ζούμε σε αξιοσημείωτους καιρούς μετάλλαξης. Έχουμε τη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας στα δάκτυλά μας, όλη η καταγραφείσα γνώση του κόσμου ψηφιοποιείται και διατίθεται μέσω του Διαδικτύου.

Εν τω μεταξύ, τα δημοκρατικά μοντέλα μας είναι κούφια και καταρρέουν σε ανησυχητικό ποσοστό, καθώς οδηγούμαστε σε μια νέα εποχή πιο πολύπλευρη, πιο τεχνολογική και πιο διασυνδεδεμένη.

Οι ιδεολογίες της παλαιάς σχολής της πολιτικής, των μέσων ενημέρωσης, των νομισματικών συστημάτων, της εκπαίδευσης, των επιχειρήσεων και όλων των γνωστών δομών βρίσκονται σε κατάσταση μετάλλαξης. Καταρρέουν. Τώρα είναι η ώρα για μια ριζική αλλαγή σε όλα τα μέτωπα, θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή τη στιγμή. Επειδή αυτή είναι Η στιγμή.

Τα κράτη μας μας είναι δομημένα γύρω από συστήματα που είναι απαρχαιωμένα,  δημιουργήθηκαν σε απλούστερες εποχές και για μικρότερες κοινωνίες. Σήμερα, τα συστήματα αυτά δεν εξυπηρετούν πλέον τους ανθρώπους, αλλά απλώς αυτο-εξυπηρετούνται. Το κράτος πρόνοιας έχει γίνει κενό και βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, συχνά ως ένας τρόπος για να το ιδιωτικοποιήσεις. Εξαντλούμε τον πλανήτη και τα υφιστάμενα συστήματα μας δεν είναι σε θέση να κάνουν τίποτα γι ‘αυτό. Οι περισσότερες από τις δημοκρατίες μας έχουν γίνει σαν μια δικτατορία με 100 ομιλώντα κεφάλια στο λαιμό του νομικού προσώπου των εταιριών. Δρακόντειοι αντι-τρομοκρατικοί νόμοι και απόρρητο έχουν γίνει κατά κάποιο τρόπο το νέο πρότυπο. Οι σύγχρονες δημοκρατίες έχουν γίνει ένα φρικαλέο μείγμα από το “Θαυμαστό Νέο Κόσμο”  και το … “1984”.

Όμως, ξέρετε τι είναι η ψηφιακή προσωπικότητά μας; Είναι κατασκευασμένη από περιεχόμενο και μετα-δεδομένα. Ξέρετε τι είναι τα μετα-δεδομένα και η διατήρηση των δεδομένων; Θέλω να πω το έχετε καταλάβει σε ένα βαθύ επίπεδο. Όπως καταλαβαίνετε ότι έχετε ένα συνταγματικό δικαίωμα ψήφου, χωρίς κανείς να γνωρίζει ποιόν ή τι ψήφισατε; Όπως καταλαβαίνετε ότι οι δικηγόροι και οι πελάτες τους έχουν το δικαίωμα να έχουν συνομιλίες ιδιωτικά; Όπως καταλαβαίνετε ότι αυτό που συμβαίνει ανάμεσα σε εσάς και το γιατρό σας θα πρέπει να παραμείνει ιδιωτικό; Όπως και η επικοινωνία μεταξύ μιας πηγής και ενός δημοσιογράφου πρέπει να παραμείνει απόρρητη;

Η διατήρηση των μετα-δεδομένων σας ουσιαστικά σημαίνει ότι είστε “γυμνός” στο σύστημα, η ψηφιακή προσωπικότητά σας είναι για τον καθένα που έχει αρκετή δύναμη ή το κεφάλαιο για να τη δεί, παραποιήσει, σκαλίσει, πωλήσει, αγγίξει, χειριστεί και αναλώσει. Η ψηφιακή προσωπικότητά σας διαθέτει μια ψηφιακή σκιά. Θα σας ακολουθεί όπου κι αν πάτε και σε αντίθεση με την κανονική σκιά σας μπορεί να συλληφθεί, να αλλάξει, να διαμοιραστεί ή να πωληθεί.

Εάν οι τοίχοι σας είναι παράθυρα, θα τραβούσατε τις κουρτίνες όταν κοιμάστε, κάνατε σεξ ή πηγαίνετε στο μπάνιο; Ναι; Ίσως; Στο ψηφιακό σπίτι σας, απλά δεν έχετε αυτή την επιλογή. Η κρυπτογράφηση και η νομοθεσία είναι το κλειδί για να τραβήξετε τις κουρτίνες όταν εσείς το επιλέγετε.

Ποτέ δεν είμασταν τόσο διασυνδεδεμένοι όπως είμαστε σήμερα, τόσο ικανοί να μοιραστούμε σε πραγματικό χρόνο ιστορίες επιτυχίας και αποτυχίας. Ως εκ τούτου, η καμπύλη εκμάθησης μας είναι πιο απότομη από ποτέ. Μοιραζόμαστε, κατεβάζουμε, αναμειγνύουμε και συν-δημιουργούμε κάθε μέρα. Η ψηφιακή προσωπικότητά μας επεκτείνεται και η ψηφιακή σκιά μας συνεχώς μεγαλώνει. Χειραγωγούμαστε κάθε μέρα να πιστεύουμε ότι είμαστε ανίσχυροι, ότι δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να αλλάξει αυτά τα συστήματα, αλλά σας λέω, αυτό είναι ένα ψέμα.

Έχετε τη δύναμη να λειτουργήσετε ως καταλύτης για αλλαγές στον κόσμο μας. Ήταν πάντα μεμονωμένα άτομα που άλλαζαν τον κόσμο μας, όχι κάποια εξωτερική δύναμη, αλλά μεμονωμένες δυνάμεις για καλό ή για κακό. Θέλετε άλλους να είναι η δύναμη στη ζωή σας, ή θέλετε να  αποδεχθείτε την ευθύνη υποστηρίζοντας τη δύναμή σας και να τη  χρησιμοποιήσετε με το να είστε μέρος της συν-δημιουργίας της κοινωνίας σας;

Αυτή η αίσθηση της κοινωνικής ευθύνης με κάποιο τρόπο πάντα ήταν ένα μέρος της προσωπικότητάς μου, ίσως επειδή ήμουν μια περιθωριακή, όταν ήμουν παιδί, το παράξενο ασχημόπαπο στο χωριό μου που δεν ταίριαζε πουθενά. Ήμουν τυχερή, έμαθα πολύ νωρίς να είμαι σαν ο προσωπικός μου “αλχημιστής” και να μετατρέπω τη δυσκολία σε δύναμη. Έχω αποδεχθεί ότι είμαι κάποιο είδος ενός ανθρώπου πειραματόζωου, όταν πρόκειται για την αποτυχία του συστήματος. Ήταν το ανθρώπινο λάθος που οδήγησε, για παράδειγμα, στην αυτοκτονία του αγαπημένου μου πατέρα μου και του συζύγου μου, όπου και οι δύο βυθίστηκαν στην άβυσσο του ισλανδικού τοπίου του νερού και του πάγου. Το πως λειτούργησε το σύστημα με αυτά ήταν λάθος.

Επέλεξα να χρησιμοποιήσω αυτές τις κρίσεις ως εργαλείο διαμόρφωσης και μέσα από το θάνατο του πατέρα μου, ο οποίος εξαφανίστηκε και δεν βρέθηκε ποτέ, την παραμονή των Χριστουγέννων του 1987, μόλις είχα συμπληρώσει τα είκοσι, έμαθα να εκτιμώ τη ζωή και όχι μόνο αυτό, έμαθα να αγαπώ τον εαυτό μου και να αποφεύγω το μονοπάτι της αυτοκαταστροφής, αλλά το πιο σημαντικό που έμαθα ήταν το πραγματικό νόημα της συμπόνιας. Όταν ο πρώην σύζυγός μου εξαφανίστηκε μερικά χρόνια αργότερα, έμαθα με σκληρό τρόπο πώς να αντιμετωπίζω ακραίες καταστάσεις, την αβεβαιότητα και το φόβο του μη γνωρίζοντας τι θα συμβεί στη συνέχεια. Αυτό με έχει βοηθήσει πολύ σε περιόδους κρίσης, εσωτερικά ή εξωτερικά.

Αργότερα έμαθα ότι τα συλλογικά μας συστήματα εκφράζουν την ανθρώπινη συμπεριφορά σε περιόδους κρίσης. Είναι γεγονός ότι τα συστήματα μας δημιουργήθηκαν από τις ανθρώπινες αξίες. Εμείς τα δημιουργήσαμε, εμείς μπορούμε να τα αναιρέσουμε. Αυτό που μπορεί να φαίνεται αδύνατο τώρα, μπορεί να είναι αρκετά πιθανό αύριο, γιατί βιώνουμε πολύ γρήγορες αλλαγές σε όλα τα μέτωπα. Γι ‘αυτό και σας ενθαρρύνω να αρχίσετε να σχεδιάζετε το μέλλον που θα θέλατε να ζείτε. Βρείτε τη σπίθα που θα ξεκινήσει μια επανάσταση μέσα στην καρδιά σας.

Έχετε σκεφτεί ποτέ, από που προέρχετε η λέξη Επανάσταση; Μου αρέσει αυτή η λέξη, σημαίνει αλλαγή, σημαίνει ότι κάτι εξελίσσεται με αγάπη. Πόσο τρομερό είναι αυτό; Γιατί λοιπόν φοβάστε την αλλαγή, γιατί μας τρομάζει αυτή; Τα πάντα αλλάζουν όλη την ώρα στη φύση, αλλά ακόμα θα κάνουμε ότι περνάει απο το χέρι μας για να σταματήσουμε το χρόνο.

Γιατί είστε τόσο φοβισμένοι; Γιατί είμαστε τόσο φοβισμένοι;

Ίσως γιατί έχουμε κάνει τα πάντα τόσο πολύπλοκα και μεγάλα. Ίσως ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε σε πιο απλούς τρόπους, πιο ανεξάρτητους βιώσιμους τρόπους. Μπορούμε  να το κάνουμε αυτό μαθαίνοντας ο ένας απο τον άλλο, βοηθώντας ο ένας τον άλλο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο και και μη ξεχνώντας πως εμείς ως άτομα μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο. Τώρα είναι η ώρα για να κάνουμε βήμα προς τα εμπρός, να αποδεχτούμε αυτή την πρόκληση και να γίνουμε οι δημιουργοί της αλλαγής. Μην περιμένετε από τους άλλους να το κάνουν, έχει έρθει η σειρά σας, για να κάνετε τη διαφορά!

Έκανα αυτό το βήμα πριν από λίγα χρόνια, όταν ήμουν προσωρινά άνεργη, σε μονογονεϊκή οικογένεια με τον απλό στόχο να βρω πως ένα άτομο θα μπορούσε να βοηθήσει στη δημιουργία ενός βιώσιμου μέλλοντος για τις  επόμενες γενιές, σε περιόδους μεγάλης αβεβαιότητας μετά την οικονομική  κρίση. Πρέπει να ομολογήσω πως ποτέ δεν έχω ονειρευτεί ότι θα ήμουν ένας ηγέτης, ένας πολιτικός, ένας βουλευτής, ένας υπουργός, πόσο μάλλον θα είχα το ρόλο του πρωθυπουργού. Το μικρό μου Πειρατικό κόμμα είναι σήμερα στις δημοσκοπήσεις, με μεγάλη διαφορά, το μεγαλύτερο κόμμα στην Ισλανδία. Είμαστε όλοι πολύ σεμνοί και ειλικρινά αρκετά έκπληκτοι. Και σε τέτοιες στιγμές είναι καλό να μου θυμίζουν για τον κύκλο της εξουσίας, είμαι οπαδός του κύκλου. Συνδημιουργήσαμε την δομή εξουσίας του κόμματος Πειρατών ως έναν κύκλο. Ο κύκλος μιας κοινότητας.

Έδωσα την εξής υπόσχεση στον εαυτό μου: ενώ είμαι σε υπηρεσία πρέπει να θυμάμαι να ακούω την καρδιά μου, να ακούω τη διαίσθησή μου και να είναι άμεμπτη με το λόγο μου. Και, τέλος, να μην με νοιάζει καθόλου αν χάσω την εξουσία, διότι δεν ήταν ποτέ πρωταρχικός μου στοχος. Καθώς δίνω “συνέντευξη εργασίας” με ολόκληρο το έθνος, στον προεκλογικο αγώνα, έκανα μια υπόσχεση να είμαι “το ενοχλητικό κουνούπι σε ένα αντίσκηνο”, και αυτό φίλοι μου, είναι μια υπόσχεση που έχω κρατήσει. Απλά  ρωτήστε τους συναδέλφους μου βουλευτές 🙂  

Οι κύριοι πολιτικοί στόχοι μου και το όραμά μου πήραν σάρκα και οστά σε ένα λαϊκό κίνημα προβληματισμού που ήμουν κομμάτι του αμέσως μετά από την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος το 2008, και κατά τη διάρκεια των εργασιών για τη δημιουργία του ψηφίσματος για το IMMI, οι στόχοι αυτοί βρίσκονται στην καρδιά του πυρήνα της πολιτικής του κόμματος Πειρατών.

Πρώτον: Με τη συμμετοχή του κόσμου στην αναμόρφωση του νομικού πλαισίου της Ισλανδίας, μέσω της άμεσης δημοκρατίας και μέσω της συν-δημιουργίας ενός νέου συντάγματος για και από τους πολίτες της Ισλανδίας. Γνώριζα ότι χρειαζόμασταν μια νέα δομή ή όπως μου αρέσει να αποκαλώ, νέο λογισμικό, προκειμένου να είμαστε σε θέση να κάνουμε μια “καθαρή” εγκατάσταση του συστήματος.

Δεύτερον: Με το να μετατρέψουμε την Ισλανδία σε ένα ασφαλές καταφύγιο για την ελευθερία της πληροφόρησης, της έκφρασης και της διαφάνειας, με ιδιαίτερη έμφαση στην ψηφιακή προστασία της ιδιωτικής ζωής, ως ακρογωνιαίο λίθο της άμεσης δημοκρατίας. Για να δημιουργήσουμε την αιχμή του νομικού πλαισίου για τον 21ο αιώνα.

Υποθέτω ότι θα μπορούσε κανείς να πει ότι είμαι κάποιο είδος υποκινητή δημιουργίας  κομμάτων, γιατί έχω συν-δημιούργησει δύο κόμματα από το τίποτα τα τελευταία εξήμιση χρόνια, με κάποιους πραγματικά εκπληκτικούς και διαφορετικούς ανθρώπους. Και τα δύο κόμματα εκλέχθηκαν στο κοινοβούλιο. Μόλις εξελέγην πριν από έξι χρόνια, μπήκα μέσα στο  σύστημα, κατ ‘ευθείαν στην καρδιά του, τη νομοθετική διάταξη, σαν ένας νόμιμος “χάκερ”, που αναλύει τα ισχυρά και τα αδύνατα σημεία του, προκειμένου να βρεθούν τρόποι για τη βελτίωση του συστήματος.

Έμαθα νωρίς να ακολουθώ τη διαίσθησή μου ως πολιτικοποιημένη ποιήτρια, ήταν πολύ πιο λογικό για μένα τότε αυτό απο την αντιπαλότητα και τους χειρισμούς της αριστερής ή δεξιάς ιδεολογίας. Η σωστή και η λάθος ιδεολογία του παλιού κόσμου έχει απλά αυτο-ξεπεραστεί.

Δεν έχουμε ισχυρά κοινοβούλια, με άμεση σύνδεση μεταξύ του γενικού πληθυσμού και των κέντρων αποφάσεων, ίσως ποτέ δεν είχαμε. Έχουμε τους επονομαζόμενους επαγγελματίες πολιτικούς που απέχουν μακρυά από την πραγματικότητα που οι περισσότεροι ζούμε.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν συνειδητοποιήσει ότι η αριστερή και δεξιά πολιτική δεν έχει κανένα χρήσιμο ρόλο πια. Οι ιδεολογίες τους είναι ξεπερασμένες. Το να δημιουργήσουμε πολιτικές κινήσεις που βασίζονται στα πιεστικά ζητήματα των βασικών ανθρωπίνων  δικαιωμάτων και των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, είναι πολύ σημαντικό αυτή τη στιγμή.

Για τους κοινούς ανθρώπους σαν κι εμάς για να συν-δημιουργήσουμε την κοινωνία μας, πρέπει να έχουμε τα δημοκρατικά μέσα για να το επιτύχουμε. Οι άνθρωποι πρέπει να μπουν στα κοινοβούλια να αλλάξουν τους νόμους, έτσι ώστε όλοι να έχουμε την δύναμη που είναι δικαιωματικά δικιά μας, για να επηρεάσουμε την κοινωνία μας και να ασκήσουμε πραγματική πίεση σε όσους βρίσκονται στην εξουσία να δουλεύουν για μας, και όχι για την ελίτ.

Ένας από τους στόχους τόσο του κόμματος “Civic Movement” και του κόμματος Πειρατών ήταν να εμπνεύσει τους απλούς ανθρώπους να αναλάβoυν τις πολιτικές τους ευθύνες κάνοντας ένα βήμα μπροστά σε ένα άλμα προς το άγνωστο και φυσικά να γίνουν το κουνούπι στο αντίσκηνο και να ανοίξουν τα παράθυρα.

Κοιτάζοντας διαφορετικά μοντέλα για το πώς να εξανθρωπίσουμε και εκσυγχρονίσουμε τον  τρόπο που λειτουργούν οι κοινωνίες μας, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει σήμερα ένα μοντέλο που ταιριάζει σε όλους και ποτέ ένα μοντέλο δεν θα ταιριάζει σε όλους. Θα πρέπει να πειραματιστούμε και να μελετήσουμε τι λειτουργεί για κάθε τύπο κοινωνίας, ανάλογα με το πολιτισμικό σκηνικό της.

Υπάρχουν μερικά καταπληκτικά πειράματα άμεσης δημοκρατίας που εφαρμόζονται με επιτυχία σε όλο τον κόσμο. Δημιουργήθηκαν νέες πλατφόρμες για τη συμμετοχή των πολιτών και χρησιμοποιούνται για τη συνδιαμόρφωση πολιτικής αλλά και να διευκολύνουν την άμεση  δημοκρατία, πλατφόρμες όπως το “Liquid Feedback” του κόμματος Πειρατών, το “D-Cent”, το “Your Priorites”, to “DemocracyOS” και to “WeGov”.

Η τεχνολογία που επιτρέπει την άμεση συμμετοχή στην εξουσία είναι πλέον αρκετά απλή  ώστε οι πολίτες να αρχίσουν να τη χρησιμοποιούν για να σχηματίσουν άποψη και να επιβάλουν πολιτική αλλαγή με ένα γνήσιο λαϊκό τρόπο εξουσίας απο την βάση, από κάτω προς τα πάνω. Ένας  από τους πιο σημαντικούς στόχους είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να  συνειδητοποιήσουν ότι αν θέλουν να ζήσουν σε μια  πραγματική δημοκρατία  πρέπει να είναι μέρος της, να ασχοληθούν με αυτή. Ότι το να ζεις σε μια δημοκρατία, είναι εργασία.

Είναι επίσης ζωτικής σημασίας οι άνθρωποι να ξεκινήσουν συζητήσεις με τους φίλους και τις οικογένειες τους για το τι είδους μέλλον θέλουν να έχουν. Αν εμείς, οι πολίτες της Γης δεν έχουμε ένα σαφές όραμα για το πού βαδίζουμε, δεν θα πάμε πουθενά. Το 1% έχει ένα σαφή οδικό χάρτη για το που πηγαίνει, ο οποίος του επιτρέπει να μένει μπροστά από εμάς.

Μερικές από τις πιο εκπληκτικές καινοτομίες και δημιουργικές στιγμές στην ιστορία της ανθρωπότητας έχουν προκύψει σε συνθήκες ακραίας έντασης, όπως το “New  Deal”. Ως  ανθρώπινα όντα έχουμε πλέον φθάσει σε ένα στάδιο όπου πρέπει να εξελιχθούμε στο επόμενο επίπεδο, αλλιώς θα αποτύχουμε να παραδώσουμε ένα βιώσιμο κόσμο στην επόμενη γενιά. Παρακαλώ συζητήστε για το πώς θα θέλατε το μέλλον να είναι, δημιουργήστε ένα όραμα, μοιραστείτε το όραμά σας με άλλους, ξεκινήστε με το άτομο που κάθεται δίπλα σας.

Αν χρειάζεστε έμπνευση, τότε προσωπικά βρίσκω το τραγούδι του Τζον Λένον “Imagine” να είναι ένας καλός οδηγός.

Η πολιτική ποιήτρια μέσα μου θα τελειώσει αυτή την ομιλία με μια πρόσκληση σε έγερση!

Έχω δει σημάδια
ότι το τέλος του ΚΟΣΜΟΥ
όπως τον ξέρουμε
έχει αρχίσει

Μην πανικοβάλλεσαι
μπορεί να φαίνεται τρομακτικό
επιφανειακά

Ωστόσο εσωτερικά κάθε 
ανθρώπινο ον
μια επιλογή
να γίνει καταλύτης

Η Γη μας καλεί
Ο ουρανός μας καλεί
Η επιστήμη μας καλεί
Η δημιουργία μας καλεί:

Ξυπνήστε, ξυπνήστε τώρα

Μεταμορφώστε την καρδιά σας σε
μια μηχανή συμπόνοιας

Τώρα είναι η ώρα
να ανταποκριθείτε στο κάλεσμα της ανάπτυξης
στην πρόσκληση για δράση

Είστε οι δημιουργοί της αλλαγής

Κοιμώμενοι όλων των ηλικιών

ΞΥΠΝΗΣΤΕ

ξυπνήστε: ΤΩΡΑ